Roeselare zet Vlaamse dichter Albrecht Rodenbach jaar lang in de kijker: '165 jaar geleden hier geboren'

Poëzie VRT NWS

Roeselare heeft op 23 juni het Albrecht Rodenbachjaar in gang getrapt, 165 jaar na de geboorte van de Vlaamse dichter. Rodenbach zorgde voor een nieuw, Vlaams bewustzijn, onder meer door zich tegen het gebruik van de Franse taal te verzetten. Hij richtte onder andere tal van Vlaamse studenten- en toneelgenootschappen op.

Het hele jaar door wordt Albrecht Rodenbach op allerlei manieren herdacht in Roeselare. Rodenbach werd geboren op 27 oktober 1856 in Roeselare en stierf op 23 juni 1880. Op zijn sterfdatum en 165 jaar na zijn geboorte eert Roeselare de 'wonderknape' met een Rodenbachjaar.

'Hij leefde nog geen 24 jaar, maar liet toch een onuitwisbare indruk na', zegt Raoul Boucquey, curator van 'Dichter Bij Rodenbach'. Boucquey wou er geen saaie tentoonstelling van maken en zette in op vernieuwing en beleving. 'Bezoekers zullen QR-codes kunnen scannen en op die manier verhalen over Rodenbach beluisteren. Er worden ook 3 films afgespeeld tijdens de tentoonstelling. Die gaan onder andere over de poëzie van Rodenbach, en over de stoeten die hij organiseerde in Roeselare.'

Theaterwandelingen

Naast de tentoonstelling zullen er dit jaar ook beleef- en theaterwandelingen georganiseerd worden. Net zoals fietstochten en een vuurwerkspektakel om de verjaardag van de Vlaamse dichter met een knal te herdenken. Meer Rodenbach-activiteiten vind je via de communicatiekanalen van de stad Roeselare.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief