Johan Jacobs

Roderik Six schreef een boek over zijn grootste angst: 'Monster'

Fictie Pompidou

In zijn nieuwe roman 'Monster' schrijft Roderik Six over een man die rouwt om zijn overleden vrouw. 'Een niet vrolijke liefdesroman', aldus de auteur in het programma Pompidou op Klara.

Aan Nicky Aerts vertelT Roderik Six wat rouwen met een mens doet, iets wat hij zelf ervaarde toen zijn goede vriend Thomas Blondeau onverwachts overleed.

'Rouw is een heel fysiek proces, echt een aanslag op je lichaam. Die eerste dagen zijn gruwelijk. De wereld lijkt van beton, en dat wilde ik ook in de taal hebben, zodat je die kwelling voelt: kortademige zinnetjes.'

Om deze roman te kunnen schrijven, moest Six zijn grootste angst in de ogen kijken: hoe moet je verder als je geliefde abrupt sterft?

'De eerste dagen zie je die op elke straathoek. Dat verdwijnt, en na een tijd vervaagt het beeld ook en moet je meer en meer moeite doen om de herinnering op te roepen. Dat voelt als verraad, en telkens opnieuw afscheid nemen.'

Herbeluister het gesprek op Klara.be

'Monster' verschijnt ruim een jaar na 'Volt', het laatste deel van een trilogie van Roderik Six. Ook toen zat Six in de radiostudio van Pompodou. Een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief