Rob Heirbaut en Hendrik Vos – Europa is het beste model dat we kunnen hebben

VRT Boekenmaand Boekathon

Het nieuwe boek 'Europa in woelig water' van Europa-kenners Rob Heirbaut en Hendrik Vos behandelt de paradox van Europa. Enerzijds heeft Europa veel invloed en macht, anderzijds toont Europa zich machteloos in echte crisissen.

Al 20 jaar lang horen de heren dat Europa op instorten staat, dat het einde nabij is: bij de euro- en de migratiecrisis, tijdens de coronapandemie en nu met de energiecrisis. Maar wat blijkt? Europa blijft overeind staan. Zelfs in deze woelige tijden.

Hoe komt dit? Europa is redelijk jong, 70 jaar is niets in de geschiedenis. En het is ook uniek in de wereld: nergens hokken 27 democratieën samen onder de noemer van één grote democratie. Zo kunnen ze op een hoger niveau de grote uitdagingen aanpakken.

Maar het blijft wel telkens een geploeter en we gaan maar stapje voor stapje vooruit. Zoals Vos zegt: 'De geschiedenis stottert soms – zoals nu – maar ze gaat nooit blind in achteruit gaan. We gaan de actuele problemen van de 21e eeuw niet kunnen aanpakken met structuren uit de 19e eeuw.'

Dit gestotter ligt echter niet aan Europa, wel aan de landen zelf. Zij willen uitdagingen op hun eigen manier aanpakken, zij hebben het moeilijk om dit over te laten aan een overkoepelend geheel. Politici durven dat vaak niet, terwijl de burgers meestal wél hoge verwachtingen hebben van Europa.

Zou één charismatische Europese leider soelaas kunnen brengen? Dat denken Heirbaut en Vos niet: de grijze muizen zoals een Herman Van Rompuy zijn de profielen die lidstaten het best rond de tafel kunnen houden.

Europa zal zich dus van crisis tot crisis blijven slepen, onelegant, met horten en storten. En al is het niet perfect, het is het beste model dat we kunnen hebben.

Herbekijk het interview met Rob Heirbaut en Hendrik Vos

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief