Rika Ponnet – Lezen vrouwen meer fictie dan mannen?

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

De mannelijke vrienden van Bent Van Looy lezen amper romans. Hij wil daarom van germaniste en seksuologe Rika Ponnet weten of vrouwen nu echt meer fictie lezen dan mannen.

Ponnet bevestigt Bent z’n vermoeden: 80% van de romans wordt gekocht door vrouwen. Vrouwen lezen zowel boeken van mannelijke als van vrouwelijke schrijvers. Mannen lezen zelden werk van vrouwelijke auteurs.

Om dit te begrijpen, duiken we even de geschiedenis in. De roman werd in de 18e eeuw het ideale tijdverdrijf voor de welgestelde vrouwen uit de burgerij. Zij konden lezen en schrijven, maar hadden geen toegang tot ander onderwijs. Door romans te lezen kregen ze letterlijk een venster op de wereld: op die manier konden ze de wereld buiten hun enge leventje ontdekken. Tegelijkertijd was het een manier om te ontsnappen aan hun vaak gouden kooi.

Een paar eeuwen later zijn het volgens Ponnet juist de mannen die romans lezen om te ontsnappen aan de realiteit. Zij doen dit dan het meest door fantasy- en science fictionromans te verslinden. Terwijl de vrouwen lezen om aan introspectie te doen en zichzelf zo beter te leren kennen.

Romans helpen lezers ook om zich te verplaatsen in de wereld van iemand anders. Rika Ponnet zelf beweert dat zij zelf meer expertise haalt uit boeiende fictie-verhalen dan uit droge wetenschappelijke non-fictie werken. Koen Fillet kan dit echt niet geloven: 'Hoe kan je nu meer halen uit verzonnen verhalen dan uit bestaande getuigenissen?' Maar hij draait bij als Ponnet dit voorbeeld geeft: 'Lees het boek ‘Kwaadschiks’ van A.F. Th. Van der Heijden. Hierdoor kom je echt alles te weten over stalking. Dingen waarvoor je anders een pak wetenschappelijke werken moet voor doorploegen.' Nog een argument van Ponnet: 'Experts zijn vaak ook niet zo’n goeie schrijvers als de fictie-auteurs. Hun taal is minder rijk en minder genuanceerd.'

Vrouwen delen trouwens ook graag. Waarom bestaan de meeste leesclubs uit vrouwelijke geïnteresseerden? Zij kunnen door het lezen van boeken meer delen met elkaar. Vrouwen halen immers hun identiteit uit relaties - meer dan mannen - en zij investeren ook meer in anderen. En boeken geven hieraan vorm.

Rika Ponnet concludeert dus dat mannen die ook romans lezen, een voetje voor hebben bij vrouwen. Want zij hebben een goed ontwikkelde vrouwelijk kant. En zullen zo beter begrepen worden door vrouwen. Heren, waar wachten jullie nog op?!

Herbekijk het interview in het Radio 1 Boekenfeest op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief