Rik Torfs schreef samen met Pieter Marechal een manifest voor de samenleving: 'Over morgen'

Essay VRT NWS

'Over morgen', zo heet het nieuwe boek van Rik Torfs, professor Kerkelijk Recht en Pieter Marechal, voorzitter van CD&V Jongeren op het moment dat Torfs in het parlement zat, nu bijna 10 jaar geleden. Toen hebben ze ook al samen een boek geschreven: 'Wie mooi wil zijn, moet leiden'. Dat was toen een poging om de christendemocratie een nieuwe impuls te geven. Dat is toen niet gelukt. Nu is er een nieuwe versie. Een manifest voor 'het midden' en een pleidooi tegen alle extremen: 'declinisme, collectivisme, populisme en ecofundamentalisme'.

'Het is geen pleidooi tegen iets maar voor het echte gesprek dat breder gaat dan tot nu toe het geval was' verduidelijkt Rik Torfs in De Afspraak. 'Ook met rare mensen' zoals mensen die in allerlei complottheorieën geloven of die denken dat de aarde plat is. Je mag hen niet uitsluiten want wellicht zijn ze om één of andere reden gefrustreerd en gaan ze daarom radicale ideeën formuleren. 'Je moet niet met alle mogelijke politieke partijen gaan spreken, maar wel met mensen die een redelijk gesprek kunnen en willen voeren op een middenplein' gaat hij verder. Met 'middenplein' bedoelen ze: 'je moet het discours openhouden en die mensen niet verketteren. Niet extremistisch zijn in je eigen discours en proberen met zoveel mogelijk mensen gesprekken te voeren'.

Captain Tom

'Voor alle duidelijkheid: zijn voor u de groenen ecofundamentalisten?' wil Bart Schols weten. 'Die zijn er bij' zegt Rik Torfs 'omwille van hun ethische superioriteit'.

De net overleden Brit Captain Tom, 100 jaar en geridderd door The Queen, staat symbool voor waar Torfs met het boek naar toe wil. Captain Tom wandelde tijdens de eerste lockdown met zijn looprek rond zijn huis en zamelde zo geld in voor de gezondheidszorg. Iedereen vond hem geweldig omdat hij volgens Torfs vier elementen zeer goed volgde.

Eén was het algemene belang en het persoonlijke belang van Captain Tom dat samen kwam. Het tweede punt is dat je consistent in je engagement moet zijn, ook al verandert dit in de loop der tijden. Captain Tom was een oorlogsveteraan die nu op een andere manier een bijdrage leverde aan zijn land. Drie: trots, fier zijn op wat je doet, bijvoorbeeld op vrijwilligerswerk, je baan. En het vierde punt: 'dankbaarheid'. Blij zijn om wat je gekregen hebt en daar iets positiefs mee doen.

Met die vier punten wil Torfs de mensen weer naar het midden krijgen. Er komt ook een podcast met o.m. Jinnih Beels, Geert Noels en Theo Francken. Hij wil daarrond een gesprek ontwikkelen 'zonder dat we het over alles eens zijn'.

Politiek commentator Liesbeth Van Impe zit ook aan de studiotafel en deelt de bezorgdheid over het leeglopen van het midden. Eén van de redenen hiervoor is volgens haar dat de mensen de gedeeltelijke en gebrekkige oplossingen van het midden beu zijn. 'Het midden moet ook voor iets staan', is de mening van Liesbeth Van Impe.

CD&V Minister Verlinden doet de boekvoorstelling maar de auteurs hebben zelf geen enkele politieke ambitie.

Herbekijk hieronder De Afspraak met Rik Torfs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief