De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Revolusi': David Van Reybrouck schrijft over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Geschiedenis VRT NWS

Van Kinshasa naar Jakarta: na zijn succesvolle boek over Congo reisde David Van Reybrouck naar Indonesië en sprak met stokoude inwoners over de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Nederlandse kolonisator. Hij zocht en vond zijn getuigen onder meer via sociale media en zelfs Tinder. Indonesië was 'de eerste dominosteen die viel na de Tweede Wereldoorlog'. Met verregaande gevolgen voor de rest van de koloniale wereld. Ook voor Congo, die andere liefde van Van Reybrouck.

Met zijn vorige boek 'Congo. Een geschiedenis' gooide David Van Reybrouck hoge ogen. Er werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en het boek kreeg de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenisprijs, de Prix Médicis... Na vijf jaar researchen, reizen, interviewen en schrijven heeft de auteur nu een nieuwe klepper klaar: 'Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld.'

Een Bélg die een boek schrijft over de vroegere Nederlandse kolonie Indonesië. Wat vinden ze daarvan in Nederland? 'Het heeft me eerlijk gezegd aangenaam verrast te zien hoe de Nederlanders daarvoor open staan. Ik weet niet of wij dat ook zouden zijn als een Nederlander over de Vlaamse Beweging zou schrijven', vraagt David Van Reybrouck zich af in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Lees verder op vrtnws en herbeluister er ook het interview van in 'De Wereld Vandaag'

David Van Reybrouck in De Afspraak

Op 30 november zat David Van Reybrouck ook in De Afspraak. 'Wat is het grote verschil tussen België en Nederland op dit gebied?', wil Phara weten: "Het zijn beide kleine landen met een te grote kolonie geweest. Op het vlak van kolonisatie hebben de Nederlanders het beter gedaan dan de Belgen, op het vlak van dekolonisatie was het omgekeerd. In Congo is er geen onafhankelijkheidsoorlog geweest met 200.000 doden', vertelt Van Reybrouck.

Herbekijk De Afspraak over 'Revolusi' hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief