Literaire canon: Refreinen van Anna Bijns - met Veerle Fraeters

Poëzie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

De eerste bundel ‘Refreinen’ van Anna Bijns werd uitgegeven in 1528. Professor in de middeleeuwse mystieke literatuur Veerle Fraeters vertelt wat je moet weten over deze bijzondere vrouw die ‘Refreinen’ schreef.

In de 16e eeuw was het schrijven van refreinen een ware hype. Toch was het moeilijk om met lange strofen en een veeleisend rijmschema sprankelend uit de hoek te komen. Er waren maar weinigen die het genre goed onder de knie hadden en één daarvan was Anna Bijns. Het was destijds gebruikelijk dat niet enkel de naam van de auteur op het titelblad verscheen, maar ook diens intentie. Zo kon men op het voorblad van ‘Refreinen’ lezen: ‘op welsprekende wijze alle dwalingen weerleggen van de vervloekte Lutherse ketterij'.

Luthers kritiek op de kerk vond destijds makkelijk weerklank. Humanistische idealen en kapitalistisch winstbejag markeerden de Nieuwe Tijd. Maar met die tijd ging Anna niet mee. Zij stond resoluut achter de oude waarde van de katholieke kerk. Gesteund door de clerus en de katholiek gezinde Habsburgse overheid werd Anna’s bundel een groot succes.

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief