Letterenhuis

Reacties op unieke vondst VRT-Archief: Plaatopname met verslag herbegrafenis Paul van Ostaijen

Poëzie Pompidou

Dichter Paul van Ostaijen werd 125 jaar geleden geboren en zijn meesterwerk Bezette Stad is een eeuw oud. Net nu duikt in het VRT-archief een plaatopname op met een verslag van de herbegrafenis van Paul van Ostaijen op het Schoonselhof in Antwerpen.

Paul van Ostaijen stierf erg jong, op zijn 32ste, aan de gevolgen van tuberculose. Hij was opgenomen in een sanatorium in Miavoye, in Wallonië. Daar overleed hij in 1928 en werd hij eerst begraven op het plaatselijke kerkhof.

In 1932 werd zijn stoffelijk overschot naar Antwerpen overgebracht en werd hij opnieuw ter aarde besteld op de begraafplaats Schoonselhof. Dertig jaar later kreeg Van Ostaijen dan zijn definitieve rustplaats op het erepark van dezelfde begraafplaats, waar de belangrijke burgers van de stad Antwerpen liggen. Van die derde (!) begrafenis is nu een uniek klankverslag opgedoken in de VRT-archieven. Het stond op een lakplaat, die recent gedigitaliseerd werd.

Matthijs de Ridder, biograaf van Paul van Ostaijen en Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis in Antwerpen, reageren op de vondst in Pompidou.

Hendrickx is blij met de vondst. 'Zeker geluid is altijd een mooie extra. Een archief is altijd groeiend.'

Biograaf Matthijs de Ridder was nog niet geboren in 1952 en is erg blij met de vondst. 'Want het geluid zorgt ervoor dat je je voelt alsof je er bij bent. En Julien Kuijpers doet daar al een oproep voor een soort Fonds der Letteren. En hij doet dat met Paul van Ostaijen als voorbeeld. Dus hij was toen al minstens even belangrijk voor de literatuur als nu.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief