De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Radna Fabias over dichters uit de Afrikaanse en Caraïbische diaspora: ‘Er is een zekere gespletenheid’

Poëzie Espresso

Vanavond (28/09/2022) bestijgt Radna Fabias het podium van de BOZAR voor ‘Literature Talk: Poets from Black Europe’. De poëzie-avond brengt vijf dichters samen die geboren zijn in Afrika, de Caraïben of Europa en Afrikaanse roots hebben. Fabias kwam er gisteren over vertellen in Espresso op Klara.

Fabias is een Nederlandse dichteres, geboren en getogen in Curaçao. Met haar debuut Habitus won ze de C. Buddingh’ prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote Poëzieprijs.

Bevreemding

‘Opgroeien in Curaçao, maar onderwijs volgen dat een exacte kopie is van dat in Nederland – het doet iets met je blik’, vertelt Fabias. ‘Er is een zekere gespletenheid. Je wordt gevoed met Europese teksten en literatuur, terwijl je opgroeit in een compleet andere geografische locatie’.

Die gespletenheid is ook geworteld in de verschillende poëtische tradities. De oraliteit van de Afrikaanse traditie staat vaak ver van de Europese gewoonte van canonisatie. Hoe gaat ze daar mee om in haar poëzie? ‘Je leeservaring is vaak een vorm van bevreemding’, aldus Fabias. In haar werk gaat ze op zoek naar manieren om die ervaring je eigen te maken.

‘Je leeservaring is vaak een vorm van bevreemding.’

Kinderen van Europa

Auteur Fiston Mwanza Mujila, die de voorstelling cureerde, bracht eerder al een bloemlezing uit van levende dichters met Afrikaanse of Caraïbische roots. Een voor een zijn ze kinderen van Europa, waar ze bijna allemaal opgroeiden. In ‘Poets from Black Europe’ brengt hij nu enkelen het podium op. Naast Fabias, zullen Raquel Lima, Ubah Cristina Ali Farah, Roger Robinson en hijzelf optreden.

Fabias licht al een tipje van de sluier op over de voorstelling. De dichters worden geïnterviewd, dragen voor en vertellen over hoe ze met hun roots omgaan. ‘En hopelijk gaat het ook over taal’, aldus Fabias, ‘want dat vind ik erg interessant’.

Herbeluister hieronder het fragment met Radna Fabias.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief