Welke boeken kunnen een beter inzicht bieden in Amerika? - Bekijk Amerika-kenners Frank Albers en Carl De Keyzer in Het Boekenfeest

Radio 1

Frank Albers, docent Amerikaanse Cultuur aan de Universiteit Antwerpen die zelf acht jaar in de VS heeft gewoond was te gast in het Boekenfeest van Radio 1 naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen.
Radio 1 ging op zoek naar het boek dat de geest van Amerika heeft gevat. Frank Albers heeft uiteraard heel veel boeken over Amerika gelezen. Hij heeft afgelopen nacht niet veel geslapen, omdat hij de Amerikaanse verkiezingen op de voet wilde volgen. 'Het is een voorspelde verrassing. Het scenario dat niemand wilde.', zegt hij over de Amerikaanse verkiezingen.

Hoe kunnen wij Amerika begrijpen? En kunnen boeken daarbij helpen?

'Misschien wel om meer de contradicties in het land te begrijpen. Amerika heeft toch een fundamenteel andere cultuur dan Europa', heeft Albers daarop te antwoorden. 'Democratie in Amerika' is het boek dat hem het meeste over Amerika geleerd heeft. Het is niet door een Amerikaan geschreven maar in 1835 door een jonge 29-jarige aristocraat uit Frankrijk: Alexis De Tocqueville.

Hij had rechten gestudeerd en hij ging met een vriend 9 maanden op reis door Amerika om het gevangenissysteem te onderzoeken. Heeft veel mensen gesproken en gezien. Schrijft in Europa zijn rapport daarover, maar was zo onder de indruk van wat hij daar allemaal gezien heeft en schrijft dan dit boek waarin hij zegt dat wat hij daar gezien heeft in Amerika zeker ook naar Europa zal komen. Tocqueville was heel erg ambigu. Hij zag de verlokkingen en mogelijkheden, maar ook de gevaren en risico's van het systeem in Amerika. Zijn boek is een zeer genuanceerde beschrijving.

De nieuwe despoot is de meerderheid

'Het is dat democratische stemsysteem uit Amerika dat iemand als Donald Trump aan de macht brengt', voegt Albers toe. 'Democratie draagt ook wel gevaar in zich. Tocqueville zegt: democratie lijkt een stap vooruit ten opzichte van het despotisme. In Amerika is de standsgelijkheid het belangrijkste. Is dit een vooruitgang? Nee, de democratie is despotisme op een andere manier. En wie is de nieuwe despoot? De meerderheid. Wij geloven in de meerderheid en dat is net zo despotisch als de individuele despoot.'

'Indrukwekkend dat die inzichten van toen nog altijd van toepassing zijn. Dat is geniaal', volgens Albers. Dit boek gaat alvast op de 1,5 meter plank van Radio 1. Het is dus een boek dat je kan winnen.

Herbeluister dit gesprek op VRT Nu

Beloved van Toni Morrisson

Luisteraars stuurden ook tal van tips in. Ook tips waarvan Albers zelf nog nooit gehoord had. 'Maar het non-fictieboek dat de ziel vat van Amerika is toch wel 'Beloved' van Toni Morrissson', zegt Albers.

'De grand lady van de Amerikaanse fictieliteratuur. Het boek is heel belangrijk omdat het voor controverse gezorgd heeft toen het pas verschenen was. Veel mensen beseften dat het een heel goed boek was. Kan je doden uit liefde, is het thema van het boek. Want er is maar 1 ding erger is dan de dood, dat is slavernij. Kan zij haar kind dan doden omdat het slaaf moet zijn? Alle grote prijzen gingen toen naar witte mensen. En er was maar 1 boek dat eigenlijk de prijs verdiende, volgens velen. Het zorgde dus voor veel opschudding in de literaire wereld. Ze heeft iets losgemaakt met dit boek. Uiteindelijk heeft ze de hoogste medaille die een burger kan krijgen in Amerika van Obama mogen ontvangen', vertelt Albers..

Herbeluister dit fragment op VRT Nu.

Bible Belt

Verder ging het in de uitzending ook nog over het nieuwst boek 'God Inc I & II' van Carl de Keyzer.
In de zomer van 1990 kocht Carl De Keyzer een camper en trok hij door Amerika met één doel: religieuze groepen fotograferen. God Inc werd een uniek (tijds)document dat in beeld bracht hoe zeer God deel uitmaakt van de American way of life. Dertig jaar later trekt de fotograaf opnieuw naar de Amerikaanse Bible Belt én een heleboel andere staten, maar met een hernieuwde focus: hoe religieuze groeperingen het moderne leven en de nieuwste technologieën omarmen in hun zoektocht naar nieuwe zieltjes.

Het werd een boeiend gesprek dat je op VRT Nu kan herbekijken.

Hij was gisteren ook al te gast in de Boekenmarathon van Tom De Cock. Herbekijk ook dat interview op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief