Prince K. Appiah tipt 'Malcolm X' van Fikry El Azzouzi

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Borgerhoutenaar Prince K. Appiah, met de klemtoon op de tweede a, kwam met onder zijn oksel het boek ‘Malcom X’ van Fikry El Azzouzi naar het Radio 1 Boekenfeest op Lees!Het Boekenfestival.

Misschien ken je deze acteur wel van de één-serie ‘De Shaq’ of van op zijn tournee met Het Nieuwstedelijk met ‘Vrede, Liefde & Vrijheid’. Deze laatste was voor hem een fantastische en leerrijke ervaring om samen met Michaël Pas en Clara Cleymans op de planken te staan. Een echt spelersstuk dat overigens non-fictie theater is met een klein beetje fictie. Het verhaal vindt plaats in 1918, tijdens het Verdrag van Versailles na de eerste wereldoorlog, in een hotel in Parijs waar drie mensen elkaar ontmoeten. Hij speelt een Liberiaans minister, Michaël Pas een econoom uit Engeland en Clara Cleymans een Russische ballerina.

Prince K. Appiah las een paar jaar geleden het boek ‘Malcolm X’ van Fikry El Azzouzi, trouwens een Belgische schrijver. Het verhaal gaat over Malcolm X, een vrijheidsstrijder die vocht voor de rechten van de Afro-Amerikanen in de jaren vijftig en zestig.

De film ‘Malcolm X’ van Spike Lee is dan ook een absolute aanrader, volgens Appiah. Denzel Washington als Malcolm X is één van de beste presteerprestaties die hij ooit heeft gezien.

Het bijzondere van het boek is hoe Fikry het naar nu en naar België trekt. Zo ontmoet hij twee losse jongeren op een treinrit en in het gesprek met hen komt Malcolm X voor en probeert hij dat te verbinden met hen en waar zij misschien moeten voor strijden in hun leven en hoe dat parallel kan staan met Malcom X. Een toevallige ontmoeting die niet zo toevallig blijkt te zijn.

Malcolm X is een tijdgenoot van Martin Luther King en je zou kunnen zeggen dat hij de minder vriendelijke versie is van Martin Luther King. Koen Fillet heeft zelfs de indruk dat Malcolm X op dit moment meer een icoon aan het worden is dan Martin Luther King in de jaren zeventig en tachtig is geweest.

Prince K. vindt hem niet minder vriendelijk maar wel meer militant, meer bereid van het woord bij daad te zetten. Hij is niet bang om te doen wat hij zegt en nodig is. Martin Luther King had een andere aanpak en was minder militant. Hij had ook een grote aanhang van liberale Europese Amerikanen die hem steunden terwijl Malcolm X dat veel minder had.

Misschien ook omdat Martin Luther King een dominee was en Malcolm X een Nation of Islam. Het kan er zeker iets mee te maken hebben als je weet dat Amerika destijds hoofdzakelijk Christelijk was. Afro Amerikaanse dominees zijn fantastische sprekers en kunnen mensen op fantastische wijze samenbrengen. Hij klonk misschien toegankelijker voor de Amerikanen van toen, maar hij is wel vermoord door een witte Amerikaan.

Fikry heeft er ook een theatervoorstelling van gemaakt die Prince K. zag in het OTL Rivierenhof. 'Volle zaal, fantastisch, staande ovatie!'

Wat Appiah heeft als hij boeken leest of naar films kijkt is dat hij de trucjes doorziet of ‘ah, dat kon iets beter’, dat hij als maker of als creatieveling er naar aan het kijken is. Hij schrijft zelf theaterstukken en scenario’s, eens een eigen zelfgeschreven stuk op de planken komt, dan zou hij misschien wel eens een boek schrijven. Voor het ogenblik is hij een theaterstuk ‘the benche’ aan het schrijven. Een Engels stuk dat hij is beginnen schrijven toen hij als Erasmusstudent in Schotland was, maar het is nog niet op de planken.

We zien wel wat de toekomst brengt!

Herbekijk het interview uit de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief