Psychologe Marie Trump schreef een boek over haar oom Donald

Non-Fictie De Afspraak

Marie Trump heeft het boek 'Te veel en nooit genoeg' geschreven over haar oom, de Amerikaanse president, Donald Trump. Er zijn ondertussen al miljoenen exemplaren van verkocht.

Journalist en Amerikakenner Bert Devroey heeft het boek gelezen. Hij vindt het best wel een interessant boek, als je in het achterhoofd houdt dat Marie Trump wel een rekening te vereffenen heeft. Het boek is vooral geschreven vanuit een grote wrok en haat ten opzichte van haar grootvader Fred Trump. Hij zou zijn oudste zoon, vader van Marie, te erg onder druk gezet hebben, waardoor hij alchoholverslaafd werd en uiteindelijk op zijn 42ste stierf. In het boek staan niet veel nieuwe weetjes en dingen die je niet in andere biografieën over Trump terug kan vinden. Maar dit boek is dus wel vanuit een psychologisch oogpunt geschreven en dat maakt het boeiend.

Bart Schols ging daarna in gesprek met Marie Trump live vanuit New York. Ze vertelt dat ze eigenlijk wel hoopt om met het boek de verkiezingen te kunnen beïnvloeden, maar ze is niet naïef. Ze doet de straffe uitspraak, dat als haar oom herverkozen wordt, dat dat het einde van de democratie betekent. Mensen luisteren nog te veel naar hun leiders, niet iedereen is in staat om verschillende bronnen , kranten en websites te lezen, dus ze kennen alleen die waarheid van de leiders. Bart vraagt haar of ze eigenlijk wel een psychologisch profiel van Donald kan schetsen, als ze hem zo lang al niet meer persoonlijk ontmoet heeft?
Marie zegt dat ze hem al jaren kent, al van kindsbeen af en ze kent ook zijn hele voorgeschiedenis en uiteraard ziet zij hem bezig op TV. Van Donald zelf kreeg ze een reactie op haar boek, uiteraard via tweet en er stond in dat Marie 'fake' was.

Bert Devroey vult nog aan dat er inderdaad veel te doen is over het stemmen met de post omwille van corona. Dat is misschien wel een wijze beslissing om niet in rijen aan te gaan schuiven. Maar Donald Trump laat op voorhand al weten dat hij er geen vertrouwen in heeft. En volgens Marie zou hij zelfs postkantoren gaan bedreigen etc. Volgens Devroey zullen de stemmen alvast niet snel geteld zijn en hoe langer de onzekerheid aanhoudt , hoe meer de democratie onder druk zal staan.

Dan volgen er nieuwe harde beelden van een arrestatie, waarbij de politie een verdachte een zak over het hoofd trekt omdat hij zei dat hij corona heeft en aan het spuwen was. Maar je hoeft geen geleerde te zijn om te snappen dat dit fout zal aflopen. De verdachte stikt uiteindelijk. Bert Devroey merkt op dat de laatste jaren de grenzen bij de politie steeds meer verlegd worden naar overmacht.

Herbekijk het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief