De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Prof. Walter Weyns, auteur van ‘Wie wat woke?’ te gast bij Pat Donnez in Berg en Dal

Non-Fictie Berg en dal

Het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Voor een student is die dag toch altijd een beetje gedrenkt in de sfeer van de eerste schooldag: Bah of Aha. Maar hoe is het voor een populaire professor aan de vooravond van zijn emeritaat? Socioloog Walter Weyns van de Universiteit Antwerpen is een van de weinige hoogleraren die een fangroep op Facebook heeft. Die groep heet ‘Walter Weyns changed my life’.

‘Ik heb een beetje het gevoel dat ik op het punt sta om een berg te beklimmen. Het eerste semester is voor mij een redelijk goed gevuld semester met een zware lesopdracht. Dat is aantrekkelijk, maar ook een beetje vermoeiend’, vertelt hij aan Pat Donnez in Berg en Dal op Klara.

Door zijn studenten wordt hij ‘de immer charmante professor Weyns’ genoemd. ‘Ik probeer vriendelijk te zijn. Er is geen reden om met een boos gezicht door de wereld te lopen’, zegt prof. Weyns daarover.

Veranderende wereld

Doorheen de jaren is er veel veranderd, geeft de professor toe. Studenten van nu zijn niet meer hetzelfde als de studenten van veertig jaar geleden. ‘Studenten hebben altijd ongeveer dezelfde leeftijd. Dat brengt bepaalde ontwikkelingskwesties met zich mee. Maar de omstandigheden waarin er samengewerkt en geleefd wordt onder studenten is drastisch veranderd', aldus prof. Weyns.

Het meest opvallende is dat studenten de leerstof niet meer interioriseren. ‘Ze vinden de leerstof niet meer zo belangrijk. Er was ooit een tijd dat je met studenten die een cursus gestudeerd hadden, twee of drie jaar later nog een zinvol gesprek over die leerstof kon hebben’, volgens prof. Weyns.

In de plaats daarvan komt nu een vermogen tot flexibilisering, om op dit eigenste moment wat informatie te vergaren en daar iets zinvols mee te doen. ‘Dat is een algemene tendens die veel te maken heeft met het sociologische proces van deinstitutionalisering. Vroeger werd je opgevoed en bouwde je uit de aangereikte elementen van je opvoeding een ruggengraat op. Dat was dan je persoonlijkheid en daar ging je de rest van je leven mee verder. Een belangrijk vermogen vandaag, daarentegen, is het vermogen om aangeleerde elementen en kennis weg te werpen. Om die niet aan uw lijf te laten plakken, want morgen is er weer iets helemaal anders’, zegt prof. Weyns daarover.

Is zo’n ‘wegwerpmaatschappij’ dan niet confronterend voor Walter Weyns, die zich het Renaissancistische ideaal van homo universalis eigen maakte? ‘In een zeer gedifferentieerde en gespecialiseerde wereld moet je niet gaan doen alsof het mogelijk is om de universele mens uit te hangen. Zelf heb ik politieke en sociale wetenschappen gekozen, omdat er zoveel verschillende vakken in die opleiding werden aangeboden. Ik dacht toen dat die richting een verlengstuk van de humaniora was, want ik wou gewoon alles blijven doen. Maar de amateur is toch net iets minder beslagen in iets. Dat is het grote nadeel van de generalist en ik moet toegeven dat ik zelf een generalist ben, zelfs in mijn vak. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat je vanuit je uitkijktoren een zeker overzicht bewaart', aldus prof. Weyns.

Levensblijheid versus cultuurpessimisme

Prof. Weyns is een levensblij mens, maar tegelijkertijd een cultuurpessimist. Die levensblijheid heeft hij al van toen hij nog in de wieg lag. ‘Als kind was ik al een lachend bolhoofdig baasje’, vertelt hij. Vandaag hoeft Walter zijn blijheid nog steeds niet ver te zoeken. ‘Als je een klein beetje van wolken of lichtschakeringen houdt, volstaat het om even naar buiten te kijken.’ Walter oefent af en toe het vinden van blijdschap. ‘Dan ga ik buiten zitten en kijk ik wat er tussen mijn voeten gebeurt’, legt hij uit. Zelfs wanneer er niets beweegt, ziet hij toch krassen of schakeringen, en dan gebeurt er plotsklaps wel iets. Presentator Pat Donnez merkt op dat zulke blijdschap iets kinderlijks heeft. ‘Het jongetje in ons heeft wel eens op die manier tussen zijn voeten gekeken, maar jij bent dat blijven doen’, zegt hij. Walter beaamt dat het levensgemoed van een achtjarige jongen bij hem nooit helemaal verdwenen is.

Herbeluister Berg en Dal met Walter Weyns op VRT Max

Lees ook: Meepraten over woke? Lees 'Wie wat woke?' van professor en cultuursocioloog Walter Weyns

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief