Prof. Emeritus Paul Verhaeghe op de sofa van de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock kondigt het boek van prof. Emeritus Paul Verhaeghe aan als 'eentje dat de hele maatschappij én een hele carrière omvat'.

Journaliste Sarah Vankersschaever (De Standaard) stelt immers aan psycho-analyticus Paul Verhaeghe dé vraag die hij zelf aan 100-den cliënten heeft gesteld: 'Wat brengt u hier?'. Meteen ook de titel van het boek. En nu ligt de psychotherapeut zelf eens op de sofa in plaats van omgekeerd.

Nood aan verbondenheid

Aanleiding is het emeritaat van Verhaeghe. Maar van moestuinieren is geen sprake: hij blijft schrijven, ontmoet nog steeds mensen in zijn praktijk en houdt zelfs een boekenblog bij. Hij kijkt er ook naar uit om in april 2022 het essay voor de maand van de filosofie te mogen schrijven. Het thema is ‘intieme vrienden’, een kolfje naar zijn hand dus.

‘Wat brengt u hier?’ vond Paul Verhaeghe een goede openingsvraag omdat het een open vraag is waar mensen niet kort met ja of nee kunnen op antwoorden. 40 jaar lang stelde Verhaeghe deze vraag en in die periode heeft hij zowel de maatschappij als de problemen zien veranderen.

Grosso modo is de eerste kanteling begonnen in de jaren 80, was er een stroomversnelling in de jaren 90 en kwam de fall-out in de jaren 2000. Nochtans was het basisidee mooi: elke mens is maakbaar. Daar gaat men van uit:' je wordt niet met een kant-en-klaar-pakketje geboren, nee, je krijgt kansen in en van de maatschappij'.

Maar dan komt het moment waarop die maakbaarheid een verplichting wordt. 'Waardoor je in concurrentie gaat met alles en iedereen en waar je gevaloriseerd wordt door de centjes en je status.' En zo wordt de ratrace steeds intenser.

Een tweede evolutie ziet Paul Verhaeghe in de verschuiving van psychische problemen van het gezin naar de werkvloer. Het gezin kon in het verleden soms echt een gevangenis zijn, zeker voor de vrouw. Nu ontstaan de meeste problemen doordat mensen zich ongelukkig voelen op hun werk.

Tenslotte is de verbondenheid ver te zoeken. Daar waar tot de jaren 60 de focus op de groep lag, staat nu het individu centraal met eenzaamheid tot gevolg.

‘Liefde in tijden van eenzaamheid’ (1990) is trouwens het boek waarmee de jonge Verhaeghe als docent seksuologie bekend is geworden. Het werd een bestseller, tot verwondering van Verhaeghe én zijn uitgeverij.

Het boek ‘Wat brengt u hier?’ beschouwt Paul Verhaeghe als een mooie samenvatting van al zijn vorig werk. 'Het is behapbaar en door de kwalitatieve interviewtechniek van Vankersschaever is het resultaat een coherent en helder verhaal.'

Bekijk Paul Verhaeghe in de Boekathon op VRT NU.

Eerder zat Paul Verhaeghe ook in de studio van De Afspraak. Herbekijk het interview hier.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief