Belga

Prix Goncourt is voor Mohamed Mbougar Sarr, Amélie Nothomb ('Premier sang') wint Prix Renaudot

Literaire prijs VRT NWS

De Prix Goncourt, de belangrijkste literaire prijs voor een boek in het Frans, is dit jaar voor de Senegalese auteur Mohamed Mbougar Sarr (31) voor zijn roman 'La plus secrète mémoire des hommes'. Hij is de eerste Sub-Saharaanse schrijver die de prestigieuze prijs wint. De Belgische schrijfster Amélie Nothomb (54) wint de Prix Renaudot met haar roman 'Premier sang'.

Eerste Sub-Sahara schrijver die Prix Goncourt wint

De Prix Goncourt is vanmiddag in Parijs toegekend aan de Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr voor zijn roman 'La plus secrète mémoire des hommes', die geïnspireerd is op het lot van de Malinese schrijver Yambo Oulologuem.

'La plus secrète mémoire des hommes' is de vierde roman van Mohamed Mbougar Sarr. Het boek gaat over hoe de jonge Senegalese schrijver Diégane Latyr Faye in 2018 een mythisch boek uit 1938 ontdekt, 'Le labyrinthe de l'inhumain'. De auteur, destijds de 'zwarte Rimbaud' genoemd, is uit beeld geraakt, sinds het schandaal dat bij de publicatie van zijn boek losbarstte. Diégane raakt gefascineerd en volgt het spoor van de mysterieuze T.C. Elimane.

Zijn roman wordt door recensenten omschreven als 'een monumentale, labyrintische roman die barst van de kleurrijke personages en stijlen'.

Mbougar Sarr is de eerste Sub-Saharaanse schrijver die de prestigieuze prijs wint. Hij is amper 31 en daarmee ook een van de jongste winnaars ooit.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief