Prentenboek over bijen van Britt Van Marsenille: 'Britt bij de bijen'

Kinder-en jeugdliteratuur De Madammen

Radio2-Madam Anja stond op het dak van Jongerencentrum Kavka in het hartje van Antwerpen. Ze stond daar samen met Britt Van Marsenille. Waar haar bijen binnenkort zullen verblijven. Want Britt heeft een boek geschreven over haar passie: 'Britt bij de bijen'. Ze stonden eerst bij Britt in de tuin. Maar ze heeft nu een klein nieuwsgierig kruipertje thuis. En dat is niet de beste combinatie. De stad is trouwens ideaal voor bijen, want het is een heel divers landschap. Anders dan het platteland met weilanden vol pesticiden. Britt moet de bijtjes eerst even desoriënteren voor ze ze kan verhuizen en brengt ze dus even naar de tuin van haar zus, anders zouden de bijen steeds weer naar haar tuin in de buurt van Kavka vliegen.

We leren van alles over bijen in het boek. Zo is 80 procent van de populatie vrouwelijk. Ze vergelijkt de mannen met hangjongeren. Nog een leuk weetje: de koningin laat zich bevruchten door een 15-tal darren en na de paring valt hun penis af en gaan ze dood! De bijen paren trouwens in de lucht. De koningin legt zo'n 2000 larven per dag.

Britt heeft geen schrik dat de bezoekers van Kavka haar bijtjes zullen doodslaan als ze op hun boterham komen zitten, want een bij is niet geïnteresseerd in die boterham enkel in de bloemetjes. Anders dan een wesp dus.

Het boek geeft Anja Daems een Pippi Langkous-gevoel. Britt was fan van Nils Holgersson en het is dat gevoel dat ze probeerde te creëren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief