Populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) is overleden, bekend van 'Black' en 'Het Engelenhuis'

VRT NWS

Jeugdauteur Dirk Bracke (68), bekend van 'Black' en 'Het Engelenhuis', is overleden. Dat heeft Standaard Uitgeverij bekendgemaakt. Bracke kampte al een tijd met gezondheidsproblemen en kondigde daarom in februari zelf zijn afscheid aan als auteur. Dirk Bracke heeft gespreid over drie decennia bijna 40 jeugdboeken geschreven, vaak over heikele maatschappelijke thema's.

Dirk Bracke is een van de bekendste Vlaamse jeugdauteurs. Heel wat van zijn boeken zijn bekroond in binnen- en buitenland, en vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools.

Bracke bereikte verschillende generaties jongeren. Zijn boeken dienden vaak als inspiratiebron voor schoolopdrachten en waren het onderwerp van menig boekbespreking. 'Zijn dood is een groot verlies voor zijn familie en vrienden, onze uitgeverij en voor de Vlaamse jeugdliteratuur', klinkt het in het persbericht van Standaard Uitgeverij. Bracke laat een vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen na.

Carrière van bijna 30 jaar

Dirk Bracke debuteert in 1993 met 'Steen', een verhaal dat zich afspeelt tijdens de ijstijd. Tot dan is hij aan het werk in een postsorteercentrum, na een handelsopleiding. 'Steen' wordt in 1988 al gepubliceerd in de reeks 'Vlaamse Filmpjes', jeugdboeken die worden uitgegeven als tijdschrift. Bracke werkt het verhaal nadien pas uit tot een volwaardige jeugdroman.

Een jaar later al brengt Bracke zijn tweede boek uit, 'Blauw is bitter': een verhaal over kinderprostitutie op de Filipijnen. De inspiratie haalt Bracke uit een reportagereeks in het magazine Knack, over kinderprostitutie in Zuidoost-Azië. De toon voor zijn volgende boeken is gezet: Bracke gaat geen enkel maatschappelijk thema nog uit de weg.

De grote doorbraak komt er in 1996 met 'Het uur nul', een verhaal over een tiener met aids. Bracke heeft zijn stijl gevonden: hij schrijft volwassen verhalen, op maat van jongeren. Zijn stijl is direct en onverbloemd, ook als het gaat over seks of geweld. En nee, het verhaal loopt niet altijd goed af.

Bad boy van de Vlaamse jeugdliteratuur

Bracke wordt daarom de bad boy van de Vlaamse jeugdliteratuur genoemd. Maar de schrijver maakt er een erezaak van om pas een verhaal over een bepaald thema uit te werken na grondige research. Hij verdiept zich onder meer in drugs, oorlog, incest, prostitutie en bendegeweld. Voor 'Back' en 'Black' gaat hij mee op patrouille met de Brusselse politie, en voor 'Het Engelenhuis' praat hij met geïnterneerde tienermeisjes.

Zijn laatste boek 'Watervrees' is verschenen in 2019. Een jaar later moest 'Chicago' nog verschijnen, maar dat boek blijft helaas onafgewerkt.

Afscheid om gezondheidsredenen

Begin februari 2021 kondigt Bracke zelf aan dat hij - met spijt in het hart - afscheid moet nemen van het schrijverschap. Zijn gezondheidstoestand laat het schrijven niet langer toe. Meer details over zijn gezondheid geeft hij niet.

'Het lukt me gewoon niet meer om te schrijven. Als ik 10 minuutjes lees, worden mijn ogen al moe', vertelt Bracke dan op Radio 2. 'Ik zou bij wijze van spreken niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze.'

In zijn afscheidsinterview vertelt Bracke ook dat hij vooral het rechtstreekse contact met zijn publiek zal missen. Het signeren op de Boekenbeurs, of scholen bezoeken: de auteur is altijd bijzonder graag in interactie gegaan met zijn jonge publiek.

Lees verder op vrtnws.be en luister er naar zijn laatste interviews in Culture Club op Radio 1 en op Radio 2.

Lees ook: 'Jeugdauteur Dirk Bracke (68) overleden: "Het zou leuk zijn als er iets moois is na de dood, maar dat is hóóp, geen geloof"'

Lees ook meer over zijn favoriete jeugdboek: Dirk Bracke: 'Ik heb het boek gekregen op het einde van een chirobivak'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief