Poëzieweek gaat van start, Ramsey Nasr maakte dichtbundel waarin hij woorden van Van Gogh 'samplet'

Poëzie VRT NWS

De tiende Poëzieweek heeft als thema 'natuur'. De Nederlandse dichter Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk, een gratis dichtbundel waarin hij woorden van schilder Vincent van Gogh 'samplet'. Aan VRT NWS vertelt Nasr waarom Van Gogh nog altijd inspireert. En waarom gedichten niet louter troost en schoonheid bieden.

'Bloesemingen en overvloed'

'Bloesemingen en overvloed', dat is de slogan van de Poëzieweek, die traditiegetrouw van start gaat met Gedichtendag, op de derde donderdag van januari. Door corona hebben we met zijn allen opnieuw de natuur vlakbij herontdekt. En dus zijn tijdens de Poëzieweek 'lieveheersbeestjeswoorden, slingerplantzinnen en varenverzen' te oogsten, op school, in de bibliotheek, de boekhandel of zelfs op straat. Hier kun je nagaan wat er bij jou in de buurt te doen is.

Ramsey Nasr is het boegbeeld van de Poëzieweek. Hij is dichter, schrijver, acteur en regisseur. Hij was eerder stadsdichter van Antwerpen en in Nederland Dichter des Vaderlands. Nasr schreef dit jaar het Poëziegeschenk, dat is een bundel gedichten die je gratis krijgt als je zelf voor 12,5 euro poëzie koopt in de boekhandel.

'Wij waren onder de betovering' heet de bundel van Ramsey Nasr. Op de cover zijn enkele woorden doorgestreept. Het is dan ook een bijzonder experiment in sampling, gebaseerd op de brieven van kunstenaar Vincent van Gogh. 'Uit die honderden brieven heb ik compacte of uitgebreidere losse zinnen geselecteerd en in een nieuwe volgorde gezet. Ik heb het als het ware gedistilleerd, waardoor het hopelijk tot een kern doordringt. Het is een soort van mini-autobiografie in verzen van Vincent van Gogh.'

Lees verder op vrtnws.be.

Gedichtendag op VRT

Heel wat VRT-programma's laten Gedichtendag en de Poëzieweek niet zomaar aan zich voorbij gaan.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief