Poëziedebuutprijs voor Nederlandse Iduna Paalman

Poëzie VRT NWS

'De grom uit de hond halen'. Dat is de leuke titel van de eerste bundel gedichten van de Nederlandse Iduna Paalman. Ze wint er de vierde Poëziedebuutprijs mee.

Iduna Paalman (°1991) schrijft poëzie, proza, toneel en columns, onder meer voor het blad De Groene Amsterdammer en de omroep VPRO. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar. Haar eerste bundel gedichten heet 'De grom uit de hond halen'. Die werd door lezers en recensenten lovend onthaald, was genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs en wint nu de vierde Poëziedebuutprijs. Paalman is ook vaak op het podium te zien, bijvoorbeeld op de Nacht van de Poëzie in Nederland.

'Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing,' volgens de jury van de Poëziedebuutprijs. De andere genomineerden waren Sis Matthé met 'Persoonlijk geraakt', Jens Meijen met 'Xenomorf', Peter Prins met 'Contouren voor verderop'. Mahlu Mertens krijgt een eervolle vermelding voor 'Ik tape je een bed.

Veel gedichten gaan over een valse vorm van geruststelling, zegt Iduna Paalman, in dit filmpje op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief