Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

Poëzie LangZullenWeLezen

Vandaag is het Gedichtendag! Speciaal voor de Gedichtendag 2022 licht Lang Zullen We Lezen 7 gloednieuwe poëziebundels uit!

1. 'Wij waren onder de betovering' van Ramsey Nasr

Ramsey Nasr werd uitgeroepen tot het boegbeeld van de Poëzieweek. Hij schreef tien gedichten en bundelde die tot Poëziegeschenk met als titel 'Wij waren onder de betovering'. Nasr liet zich daarbij leiden door het verlangen om de natuur in te trekken. Niet voor niets is het motto van deze Poëzieweek 'bloesemingen en overvloed.' Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef. Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. Het Poëziegeschenk verschijnt bij Poëziecentrum.

Het geschenk wordt tijdens de Poëzieweek door de deelnemende boekhandels gratis aan klanten aangeboden bij aankoop van 12,50 euro aan poëzie. Luisterpuntbibliotheek en Passend Lezen zorgen voor een Daisy-versie, brailleversie en een luisterversie van het Poëziegeschenk.

Bron: Poëzieweek en Uitgeverij De Bezige Bij

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

2. 'De bijendans' van Paul Demets

Paul Demets brengt een nieuwe dichtbundel uit: 'De bijendans', uitgegeven bij - jawel - Uitgeverij De Bezig Bij.

We leven in een verwarrende tijd. Alt-right probeert online zijn extreme ideeën wit te wassen, om op die manier meer gehoor te vinden. Links zoekt naar een nieuwe adem, lijkt zichzelf kwijt te zijn en neemt soms rechtse standpunten in bij de zoektocht zichzelf terug te vinden. Een impasse, terwijl zich ondertussen rampen voltrekken die hun weerga niet kennen. Het klimaat warmt op en het recht van de mens op zelfbeschikking staat op gespannen voet met de afbladderende privacy. We kijken weg terwijl we zelf dreigen te verdwijnen.

In 'De bijendans' schetst Paul Demets de diepgaande mutatie van onze verhouding tot de wereld en tot onszelf. In zijn zintuiglijke gedichten laat hij stemmen aan het woord die we liever niet horen, maar biedt hij ook een alternatief, waarbij mens en natuur samengaan. Want wie goed naar de dieren kijkt, kan nog een hoop leren.

Paul Demets is dichter en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Hij debuteerde in 1999 met de dichtbundel 'De papegaaienziekte', bekroond met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. In 2011 verscheen 'De Bloedplek', waarvoor hij de Herman de Coninckprijs ontving. IN 2018 volgde 'De klaverknoop', dat werd bekroond met de Jan Campert-prijs. In 2020 publiceerde hij 'De hazenklager', dat op de shortlist van De Grote Poëzieprijs stond. De bundel was tevens de Clubkeuze van poëzietijdschrift 'Awater'.

Bron: Uitgeverij De Bezige Bij

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

3. 'Oeverloos' van Nisrine Mbarki

De Poëzieweek is het uitgelezen moment om nieuwe dichters te leren kennen. Bij Uitgeverij Pluim verschijnt het debuut van Nisrine Mbarki: 'Oeverloos'.

Mbarki’s leven speelt zich af in verschillende talen en op verschillende continenten; voor haar zijn meertaligheid en schakelen tussen verschillende perspectieven een deel van het dagelijkse leven. In deze bundel pelt ze als een archeoloog die lagen af en laat ogenschijnlijke tegenstellingen samenkomen: het aardse en de mystiek, de stad en de natuur, het eeuwige reizen en stilstaan. Met mededogen voor al wat leeft hertekent ze de wereldkaart, en verkent de grenzen van de verschillende gedaanten die ze zelf belichaamt: moeder, dochter, vrouw, schrijver.

Mbarki trekt alle registers van de taal open, soms is het verstikkend, soms bevrijdend, soms laat ze bombastisch de zweep knallen, dan wordt het weer ingetogen; oude verhalen en geschiedenissen, overgeleverd van generaties terug, en nieuwe, die snel wortelen in de stad die altijd in beweging is. Mbarki laat in dit eigenzinnige debuut haar krachtige, autonome stemmen horen.

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist, vertaler en programmamaker. Ze is programmamaker voor Winternachten, redactielid van de Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands.

Bron: Uitgeverij Pluim

Ze presenteert haar debuut in Passa Porta op gedichtendag, donderdag 27 januari 2022. Ook Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Mustafa Kör en Siel Verhanneman stellen dan hun werk voor.

mijn moeder ontnam mij haar taal en zichzelf

mijn kindertong werd overgeleverd aan

harde kloosterklanken op veengrond

tekens op getatoeëerde kinnen van grootmoeders

geprevelde gebeden die altijd alles bezweren

achtergebleven scheldpartijen van oude krijgsmachten

sindsdien sleep ik het lot aan haar kruin achter me aan

in mijn kinderkeel werd een genadeloos pact gesloten

een overeenkomst zoals die van gescheiden ouders omwille van het kind

een samenzijn uit de dagen dat idealen goden waren

goden die beschermen als je waardige offers brengt

offers zo gaaf als snijtanden

Nisrine Mbarki

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

4. 'Komijnsplitsers' van Marieke Lucas Rijneveld

Met zijn nieuwe dichtbundel ‘Komijnsplitsers’ zet Marieke Lucas Rijneveld opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn? In een van de gedichten wordt verhaald over het verlangen één ruimte te zijn; iemand zoekt een brandtrap uit deze dag, trekt in plaats van een grijs vest een jongen aan. De vrees om iemand te worden die de ander niet kan hebben – ‘om de verkeerde mens om je beenderen te vormen’ – vormt het grootste gevaar voor het maar al te herkenbare en hoopvolle verlangen naar groei. In een taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt, staat ‘Komijnsplitsers’ als een huis.

Bron: Uitgeverij Atlas Contact

Op de shortlist voor de Boon

In 2020 won Marieke Lucas Rijneveld de International Booker Prize voor ‘De avond is ongemak’. Dit jaar is zijn roman 'Mijn lieve gunsteling' geselecteerd voor de Boon, de gloednieuwe literatuurprijs voor beste Nederlandstalige boeken. Ontdek meer over Marieke Lucas Rijneveld op zijn auteurspagina op Lang Zullen We Lezen. Ontdek ook de andere boeken op de shortlist, neem deel aan de publieksstemming en maak kans op een weekend Oostende.

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

5. 'Het verkeerde hart' van Jan Baeke

Aandacht. Alle personages die Jan Baeke opvoert in zijn nieuwe dichtbundel 'Het verkeerde hart' zoeken naar aandacht, leven bij aandacht, vragen of eisen aandacht. Zo ook de moeder, die een van de centrale figuren is:

‘Mijn moeder was op straat om god te spreken.

Het was warm, de stad was uitgelopen en

de vuilniszakken, de verkeersopstoppingen

en het bedelen langs de terrassen groeiden aan.’

De personages kiezen niet zelden voor aandacht van de verkeerde soort, uit onderdanigheid, uit een zwak zelfbeeld. De figuur Eddy is dan weer iemand die op vrij narcistische manier aandacht opeist.

'Het verkeerde hart' bestaat uit drie afdelingen, en laat zich makkelijk lezen als een roman, waar alle personages door elkaar heen lopen en praten, van elkaar houden, elkaar wantrouwen en onmachtig zijn werkelijk in evenwicht te leven. Het gaat hierbij vooral om het tonen van de verschillende manieren en strategieën waarmee wij een ander ‘inschakelen’ om onze plek in de werkelijkheid te bevestigen of te veroveren.

Jan Baeke is dichter en vertaler. Van hem verschenen acht dichtbundels, waaronder de voor de VSB Poëzieprijs genomineerde bundel Groter dan feiten (2007) en de met de Jan Campert-prijs bekroonde bundel Seizoensroddel (2016). Met het in zijn nieuwe bundel opgenomen gedicht 'Ik bel mijn moeder' won hij de Melopee Poëzieprijs 2020.

Bron: Uitgeverij De Bezige Bij

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

6. 'Slangen' van Dominique De Groen

Slangen krioelen in de sarcofaag van het heden, in de krochten van de popcultuur, in de mummie van de natuur, in wondes en rot vlees, in artificiële woestijnen en op geoliede dad bods. Ze wentelen zich rond beursgrafieken, raken verstrengeld met wurgende algoritmes, orkestreren een trage ondergrondse revolutie. Een meisje snijdt zich aan een nepdiamanten piramide en werpt haar slangenvel van zich af. De dichtbundel 'Slangen' van Dominique De Groen is verschenen bij het balanseer.

Dominique De Groen (1991) is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde de dichtbundels 'Shop Girl' (2017), 'Sticky Drama' (2019) en 'offerlam' (2020), werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee 2018, de Herman de Coninckprijs 2020 en de Fintroliteratuurprijs 2021 en won de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 en de Fintropublieksprijs 2021. Momenteel werkt ze aan 'Corpus Britney', een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears. Leer haar werk kennen op haar auteurspagina op Lang Zullen We Lezen.

Bron: het balanseer

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets

7. 'Autobiografie tot op de dag van vandaag' van Arjen Duinker

'Autobiografie tot op de dag van vandaag' is een lang gedicht dat bestaat uit stoelen en straathoeken, uit winkels en vierkantjes, uit bloemen en spoken en echo’s en handen en voeten. De lezer hoeft van Arjen Duinker geen uitgebreide beschrijvingen van valkuilen en verdriet te verwachten, geen betoog over deze of gene theorie, geen toetreding tot een genootschap. Er zijn weliswaar vele wegen die naar Rome leiden, maar Duinker is er nooit geweest. Zijn autobiografie houdt zich bezig met ritmes en klanken en lettergrepen en hoeveelheden en letters, met ontmoetingen en helderheid. ‘Ik zou graag sterven in de Anna Boogerd,’ zo opent de bundel. Misschien maken de koel- en warmbloedige regels later duidelijk waarom.

Arjen Duinker (1956) ontving in 1993 de Halewijnprijs van de stad Roermond voor zijn gehele oeuvre en in 2001 de Jan Campertprijs voor zijn dichtbundel De geschiedenis van een opsomming. Zijn bundel Misschien vier vergelijkingen werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, voor De zon en de wereld (2004) ontving hij de VSB Poëzieprijs 2005. Bundels in vertaling verschenen in Italië, Engeland, Frankrijk, Portugal, Australië, Iran en Rusland.

Bron: Querido

Gedichtendag! Ontdek deze 7 gloednieuwe poëziebundels. Van o.a. Ramsey Nasr, Marieke Lucas Rijneveld en Paul Demets
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief