Podcasts over, met, door schrijvers, over boeken, lezen, literatuur

Podcast

Podcasts worden steeds populairder. Naast de podcasts van de VRT en de Nederlandse openbare omroep, gaan ook heel wat organisaties, uitgeverijen, leesclubs, boekenliefhebbers zelf aan de slag met het medium.

Daarom beslisten we om de leuke podcast voor een boekenminnend publiek te bundelen op langzullenwelezen.be..

Het zijn podcasts met interviews of uiteenzettingen door, over en met auteurs. Boeken worden er besproken soms naar aanleiding van een bepaald actueel thema, soms omdat het boek net uit is of als veelbelovend aangekondigd werd, soms omdat het een belangrijke literaire prijs won. Je leert meer over de verhalen achter de verhalen en de auteurs. Grote kleppers werden door Klara in een podcastserie omgezet. Er is ook plaats voor het kortverhaal, strip en poëzie.

We sommen hier een paar pareltjes op:

 • Lampo & Lampo. Een vaderzoektocht.

  In 2020 zou schrijver Hubert Lampo honderd jaar geworden zijn. Zijn zoon Jan Lampo doorzoekt het archief van zijn vader, in een documentaire van Klara en het Letterenhuis.
  In deze documentaire en podcast vertelt Jan Lampo honderduit over het leven en schrijverschap van zijn vader. Dat doet hij aan de hand van zijn eigen herinnering en vondsten in het papieren archief. Ook het audiovisueel archief van de VRT bleek verbazend rijk wat de stem van Hubert Lampo betreft.

 • Ken jij Phillis Wheatly al? -slavin en eerste zwarte auteur van de VS

  Haar naam is nu zo goed als vergeten, maar Phillis Wheatley (bijnaam: The African Genius) las op haar twaalfde Griekse en Latijnse klassiekers en werd de eerste gepubliceerde zwarte dichter van Amerika

 • Hoe zal de wereld eruitzien na corona? Ilja Leonard Pfeijffer blikt vooruit in een extra Vranckx & Byloo

  Deze zomer trok Rudi Vranckx voor zijn documentaire 'Een zomer als geen andere' door Europa met een camper, om te onderzoeken hoe de coronacrisis de wereld zou veranderen. Een van zijn haltes was de Italiaanse stad Genua, waar hij de schrijver Ilja Leonard Pfeijffer interviewde. Dat gesprek, waarvan enkele quotes al te zien waren in de televisiereeks, kan je nu integraal beluisteren als podcast in de reeks 'Vranckx & Byloo'.

 • Joost de Vries & Ellen Deckwitz over 'Revolusi' en 'De wraak van Diponegoro'

  In deze aflevering van Boeken FM worden twee vuistdikke non-fictieboeken besproken die in november bijna tegelijkertijd werden uitgegeven en over hetzelfde onderwerp gaan: de geschiedenis van Nederlands-Indië. Joost en Ellen vergelijken 'De wraak van Diponegoro' van Martin Bossenbroek met 'Revolusi' van David Van Reybrouck. Hoe verhouden de auteurs zich tot de geschiedenis waar ze over schrijven en wat zijn de verschillen in hun vertelmethodes?

 • Boeken in 'Welcome to the AA' van Alex Agnew

  Alex Agnew is een fervent lezer en voor zijn podcast 'Welcome to the AA' interviewt hij ook vaak auteurs. Hij maakt er dan een erezaak van om de boeken tot in het detail te lezen.

 • Wie is Mohamed Ouaamari, auteur van 'Groetjes uit Vlaanderen'? - luister naar aflevering 2 van Groen Gebladerte

  De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

 • 'De bende van het boek' las over bijzonder boeiende vrouwen

  Sara en Trees begonnen in het najaar van 2016 samen met enkele vriendinnen een boekenclub, maar ze wilden nog meer doen met hun liefde voor boeken. Dus kwam er een gezellige podcast, waarin ze praten over boeken waar ze van houden en de thee en koekjes of taart kunnen niet ontbreken.

 • Winteruur

  Wim Helsen vraagt zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een trouwbelofte, een songtekst of een krantenartikel.

 • Suske en Wiske en De Perfecte Podcast

  Koen Maas heeft 14 jaar bij 3FM gewerkt en met een passie voor het gesproken woord kwam hij al snel uit op podcasting. Hij voert in deze podcastreeks gesprekken met kenners en liefhebbers om meer te weten te komen over het hoe en wat van Suske en Wiske.

 • Jeroen Brouwers schrijft een 'laatste' boek

  'Cliënt E. Busken' wordt aangekondigd als de laatste roman van de bekroonde auteur Jeroen Brouwers, die in april 2020 80 werd. VRT NWS-journaliste Ruth Joos kon hem spreken. Het werd een uniek gesprek bij de schrijver thuis, in Lanaken.

De lijst wordt regelmatig aangevuld. Heb je zelf een goede literaire podcasttip, twijfel niet en contacteer ons gerust via langzullenwelezen@vrt.be!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief