De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Kunst van Theo Botschuijver in een boek: van opblaasbaar varken tot grote ballon van James Bond

Non-Fictie Culture Club

Beeldend kunstenaar Theo Botschuijver ontwierp sedert de jaren 60 allerlei luchtige opblaasstructuren. Van een grote ballon waarmee Sean Connery als James Bond over het water liep in Diamands are forever tot het grote opblaasvarken van Pink Floyd.

Hij bolde in het vak via een eindexamen-opdracht. Hij ontwierp toen opblaasbare wolken. 'Het eerste model voor een wolk, bleek ook leuk voor kinderen om op te spelen. En je kon zo ook dingen maken die ergens op lijken.' En zo had hij verschillende ontwerpen gemaakt. En is Pink Floyd hem op het spoor gekomen.

Het varken voor Pink Floyd was zo'n 15 meter lang en omdat het met helium gevuld moest worden, heeft hij er toch een gespecialiseerde firma uit Duitsland bij betrokken. 'Het opblazen met helium duurde nogal lang. Dus dat lukte niet op één dag. De volgende dag maakten we ons klaar en een voorbijganger wou een foto maken en vroeg of het varken niet wat hoger mocht. En toen schoot dat ding de lucht in en brak de kabel en het varken vloog weg. En toen moesten ze met Heathrow bellen om te verwittigen dat er een 'inflatable pig' onderweg was. En toen werd er een helikopter ingeschakeld. De helikopter kon niet zo hoog als het varken, en dat varken dreef weg richting Duitsland. Tot hilariteit van de voorbijgangers. 's Avonds laat had een varkensboer hem aan de stal van zijn boerderij vastgebonden. Want 's avonds comprimeert het gas en zakt het varken', legt Botschuijver uit.

Er is een boek hierover en over de andere uitvindingen van Botschuijver. Het heet 'Playful inventions'.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief