'Pieter Waterdrager heeft zich in 'De rat van Amsterdam' opnieuw aan iets groots gewaagd', aldus Ruth Joos in 'Het Boekenfeest'

Boekenmarathon Radio 1

De Nederlandse auteur Pieter Waterdrinker woont al 25 jaar in Rusland waar hij zijn tijd verdeelt tussen Moskou en Sint-Petersburg. Zijn eerste poging om te emigreren bracht hem als 18-jarige trouwens naar België, meer bepaald Gent. Hij kon er niet blijven omdat hij niet genoeg geld had om 6 maanden huur vooruit te betalen. Het geld dat hij op zak had, heeft hij dan maar opgemaakt tijdens een liederlijke nacht in Brussel. Daar heeft hij nooit wat over geschreven, vertelt hij in Het Boekenfeest op Radio 1.

De leugen van het communisme vs de leugen van het kapitalisme

Waterdrager is naast auteur, ook journalist. In zijn vorige roman 'Tsjaikovskistraat 40' brengt hij een stuk geschiedenis van Rusland sinds het uiteenvallen van de USSR, een thema dat heel vaak als decor in zijn boeken terugkomt. Dit is ook zo in zijn nieuwste boek 'De rat van Amsterdam'. In 1989 was er de Val van de Muur en gevolgd door het uiteenvallen van de Soviet-Unie. 'We zouden de neoliberale droom vieren, maar nu zien we dat het helemaal anders is uitgedraaid. Na de val van het communisme kwam niet het kapitalisme maar het surrealisme', vertelt hij.

Koen Fillet, co-presentator van Het Boekenfeest, vindt het fascinerend dat iemand journalist én literator tegelijk is. 'Wie ben je écht?', wil hij weten. 'Het is een typisch Lage Landen-vraag', vindt Waterdrager en hij verwijst naar onder anderen Joseph Roth en Stefan Zweig die hun literatuur altijd hebben gelardeerd met journalistiek en 'dat heeft een enorme bevruchting gehad'. Als journalist-correspondent heeft hij heel veel decors voor zijn boeken meegekregen.

'De rat van Amsterdam'

Ruth noemt Waterdrinker 'een schrijver van meeslepende romans, hij heeft zich in 'De rat van Amsterdam' opnieuw aan iets groots gewaagd, heerlijk grotesk, groots opgezet, breed waaierend, meeslepend, bij momenten scrabeus, maar het is ook een teder verhaal. Zoals ze eigenlijk niet meer geschreven worden.'

Het boek brengt het levensverhaal van Ruben Katz die in de gevangenis zit. Hij is als kind met zijn ouders gevlucht vanuit Riga (Letland) richting Israël maar ze blijven als vluchteling steken in Nederland.

Bekijk Het Boekenfeest met Pieter Waterdrager op VRT NU.

Later die dag was Pieter Waterdrager ook aan het woord in De Boekenmarathon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief