Pieter van Os wint Libris Geschiedenisprijs voor "Liever dier dan mens"

Non-fictie LangZullenWeLezen

De Nederlandse journalist en schrijver Pieter van Os heeft de Libris Geschiedenisprijs gewonnen voor zijn boek "Liever dier dan mens". In het boek vertelt hij het verhaal van een Joodse vrouw die de Tweede Wereldoorlog wist te overleven door zich verschillende identiteiten aan te meten. De Libris Geschiedenisprijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Van Os ontvangt 20.000 euro.

"Bijna als een gedrevene heeft Pieter van Os zich gestort op het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel", zegt de jury. "Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit."

"Liever dier dan mens" vertelt het verhaal van Mala Rivka Kizel, een Joods meisje uit het getto van Warschau dat aan de Holocaust weet te ontsnappen. Met haar blonde haren en blauwe ogen kan ze zich makkelijk voordoen als iemand anders. Ook haar kennis van het katholieke geloof en het feit dat ze haar Jiddisch accent kan wegstoppen, helpen haar om mensen om de tuin te leiden. Ze belandt zelfs bij een Duitse familie die Hitler adoreert. Van Os trekt in het boek het verhaal na van Kizel dat begint in Polen en hem via Oekraïne, Duitsland en Israël naar Amstelveen brengt in Nederland. "Liever dier dan mens" won eerder al de Brusseprijs voor beste journalistieke boek van het jaar.

Pieter van Os wint Libris Geschiedenisprijs voor "Liever dier dan mens"
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief