'Superhelden sterven niet' - nieuwe thriller van menselijke leugendetector Piet Baete

Thriller Zomerboekathon

Piet Baete bracht recent een nieuwe thriller uit in de reeks Noodlot: 'Superhelden sterven niet'. Het bijzondere hoofdpersonage, een jongen met een beperking, geeft de lezer een aparte kijk op wat hij allemaal ervaart wanneer hij in een schietpartij belandt. En hier komt Piet's ervaring als statement analist zeker van pas.

Yossarian, 'een naam die op de wereld niemand heeft', volgens Baete, want hij wou hem speciaal maken, is een zwakbegaafde jongeman en in het diepst van zijn gedachten een superheld. 'Omdat hij zwakbegaafd is, is hij heel kwetsbaar, maar hij heeft ook speciale eigenschappen die hem een superheld maken. Wanneer hij voor het eerst zonder zijn vake een shoppingcenter binnengaat, verzeilt hij in een schietpartij en weet niemand wat er gebeurt. Terwijl de 'normale, verstandige' mensen zich snel uit de voeten maken, ontpopt Yossarian zich tijdens de daaropvolgende gijzeling ook echt tot een superheld. Maar de feiten vertellen een ander verhaal. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen. Onderzoeksrechter Liesbeth Karcher ruikt onraad en gaat onverbiddelijk achter de waarheid aan', zo vat Baete het boek samen.

'Superhelden sterven niet' is dus een spannend boek. Waarom schrijven over een hoofdpersonage met een beperking? 'Dat is organisch gekomen. Ik had eerst dat uitgangspunt van dat noodlottige einde van die schietpartij. En dan kwam ik op het idee: wat als mijn hoofdpersonage de meest kwetsbare persoon is die je je kan inbeelden? Hoe gaat hij reageren op die eerste gebeurtenis? En als schrijver heb ik een band met hem gekregen. Hoe kinderlijk, oprecht en eerlijk hij is. En dat vond ik goed werken', zegt Baete.

Baete is naast schrijver, dus ook statement analist. Hij wordt ook wel de menselijke leugendetector genoemd en ingezet bij misdaden en sollicitaties. 'Ik weet als auteur goed wanneer iemand misleidend is. Wij als analist maken gebruik van meer dan 100 taalkundige indicatoren om misleiding te detecteren. Een voorbeeld is: Iemand die misleidend bezig is, heeft veel meer woorden nodig dan iemand die de waarheid spreekt. Ik gebruik die ervaring ook bij het schrijven van TV-series en mijn boeken', legt Baete uit. 'Vanwaar de fascinatie voor misdaad? Omdat ik in mijn leven vaak het gevoel had dat ik gemanipuleerd werd. En plots ben ik met een analist in contact gekomen en dat was mijn Eureka-moment. Dat is een mooie mix van psychologie, criminologie en mijn taalkundigheid', vertelt Baete.

In de hangmat leest Baete iets helemaal anders: 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeijffer. Momenteel is Baete bezig voor een Franstalige TV-serie. En hij is net klaar met zijn nieuwste boek 'De ontmaskerde leugenaar'. Daarin beschrijft hij de indicatoren waarop zij als analist letten, om de lezer te helpen bij het lezen van boeken. Het zou uitkomen in september.

Herbekijk het interview op VRTNU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief