Peter Vermeersch over 'Het leven speelt met mij' van de Israëlische bestsellerauteur David Grossman

Fictie Klara

Zonet verscheen ook het nieuwe boek van de grote Israëlische schrijver David Grossman. Het leven speelt met mij, verschenen bij Cossée, speelt zich af in Joegoslavië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Schrijver en slavist Peter Vermeersch las de roman die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een Joodse partizane in Joegoslavië.

Het begint als een Joodse familieroman in de kibboets in Israël maar het verhaal ontwikkelt zich verder tot een vreemdsoortige roadmovie, vertelt Peter in Pompidou. Het speelt zich af in 2008 en er zijn 4 personages: Vera, de energieke oma van 90, haar dochter Nina en man Raphaël (beiden zestigers) en hun dochter. Een verhaal van 3 generaties, verteld vanuit het standpunt van de kleindochter, maar dat vooral over de keuzes van de grootmoeder gaat. 'Oma Vera' uit het boek is de, in de realiteit in 2015 overleden, Eva Nahir Panić, een dame die in Israël heel wat schrijversharten heeft beroerd waaronder dat van David Grossman.

Ideologieën, herinnering, geheugen, leugens, waarheid, heel veel geweld, persoonlijke trauma's... het zit allemaal in het boek. Is het een geslaagd boek? Herbeluister hieronder de recensie van Peter in Pompidou.

Over het leven van Eva Nahir Panić werd een boeiende documentaire gemaakt. Het eerder uitgestelde auteursbezoek van David Grossman aan ons land zal later dit najaar plaatsvinden.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief