Peter Verhelst in Culture Club live op Watou: 'Poëzie is een manier van kijken en leven, en dat is ook zo bij beeldende kunst.'

Poëzie Culture Club

De 40ste editie van Kunstenfestival Watou staat voor beweging, meerstemmigheid, menselijkheid en intensiteit, én volgt een vernieuwd en verrassend parcours. ‘Watou 2021’ is als een uitgestoken hand om poëzie en beeldende kunst te ervaren met hersenen, zintuigen en gevoelens en zo vervuld te worden van de meerlagigheid van kunst. 'Culture Club' streek er neer op vrijdag 2 juli voor een extra uitzending.

Herbeluister de hele uitzending hier

Bent Van Looy reisde naar Watou om te praten met :

  • De drie curatoren die het kunstenfestival deze zomer hebben samengesteld: Klara nethoofd Chantal Pattyn debuteert als curator beeldende kunsten. Ze doet dat samen met Benedicte Goesaert. Schrijver/dichter Peter Verhelst stelde het poëzieprogramma van Watou samen. Verhelt zegt: 'Ik vind poëzie een manier van kijken en leven, en dat is ook zo bij beeldende kunst.'
  • Fotografe Eva Vermandel stelt twee werken tentoon : De nieuwe tentoonstellingsplek het kasteel De Lovie in Poperinge was daarbij een zeer inspirerende plek voor heel wat kunstenaars.
  • Krijtkunstenaar Bart Lodewijks maakt abstracte krijttekeningen in de openbare ruimte: op gevels, op trottoir, op daken en muren. Niet alleen de tekeningen maar vooral de interactie met de buurtbewoners zorgen voor poëzie
  • De kunstwerken van Nadia Gerroui zijn dé revelatie en ontdekking van Watou. Wie niet goed oplet kijkt gewoon voorbij de werken, en dat maakt haar oeuvre net zo poëtisch interessant; of hoe minimalistisch geschilderde lichtvlekken een antwoord geven op de dillema’s van vandaag;
  • In Watou mogen ongeoefende stemmen de mooiste gedichten inlezen. Lander Gyselinck, Wannes Cappelle en Charlotte Adigery bijvoorbeeld. (Luister naar fragment van Charlotte Adigery rond 12'38)

‘Watou 2021’ nodigt het publiek uit om te kijken, te lezen, te voelen, te reflecteren en te connecteren. Met de kunst, de poëzie, de natuur en met elkaar. Het kunstenfestival telt meer dan 30 beeldend kunstenaars, onder wie Tracey Emin (GB), Mark Manders (B/NL), Neo Matloga (ZA) en Esther Kläs & Gustavo Gomes.

De dichters zijn gevestigde namen uit Vlaanderen en Nederland. Stefan Hertmans, die 70 werd in maart, wordt gevierd. Een selectie van 14 gedichten is ook te ontdekken langs het ‘Gedichtenparcours Watou 2021’. Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht tussen Poperinge en Watou.

‘Watou 2021’ staat voor een vernieuwd en verrassend kunstenparcours. De drie hoeken van het parcours zijn: Watou, het kunstdorp zelf, het centrum van Poperinge via de Gasthuiskapel en daartussen het Kasteel De Lovie.

Meer info vind je op kunstenfestivalwatou.be (Het festival start op 3 juli)

Lees ook: '40 dichters op 40e editie Kunstenfestival Watou'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief