Peter Van Camp brengt boek ‘Kinderen van Zeppos’ over magische jeugdfeuilletons uit de jaren 60

Non-fictie Radio 1

‘Kapitein Zeppos’ was de ultieme jeugdserie uit de jaren 60. Over deze en andere magische jeugdfeuilletons heeft film- en tv-kenner Peter Van Camp een boeiend boek geschreven, vol anekdotes en straffe verhalen: ‘Kinderen van Zeppos’. Peter Van Camp vertelt erover in ‘De Ochtend’.

Pioniersjaren

De NIR, de toenmalige BRT, begon in de jaren 50 met jeugdfeuilletons zonder budget en niemand wist goed hoe je ze moest maken. 'Het waren rechtstreekse opnames van toneeltjes', vertelt Van Camp. 'Elk jaar werden die toneeltjes opgetild: er werden decorstukken bijgebracht, er waren decorwissels, er waren 'gevechten met degens' in de kleine studio. Er werden ook fragmenten uit bestaande films getoond tussen de live fragmenten.' Van Camp geeft het voorbeeld van een cowboyfilm waardoor de kijker het gevoel kreeg in de farwest te zitten. En er liep al eens iets fout: een cameraman kwam in en een acteur verdween uit beeld.

Tandem Bert Struys - Senne Rouffaer

Bert Struys was één van de pioniers die zijn stempel heeft gedrukt op de verdere ontwikkeling van succesvolle jeugdseries. Hij was acteur en regisseur bij de KVS en speelde een gastrol in 'Bolleke en Bonestaak'. Hij was zo ontevreden over de aanpak dat hij naar Van den Abbeele stapte, de toenmalig diensthoofd 'Jeugd en Documentaire', met de boodschap: 'ik kan dat beter'.

Hij mocht al meteen 'Jan Zonder Vrees' regiseren en hij werd heel snel de showrunner: hij besliste over de jeugdfeuilletons gedurende 20 jaar, hij regisseerde het beeld, bepaalde de scenario's en castings. Hij deed dit samen met Senne Rouffaer en de ploeg die zich geleidelijk rond hen vormde en die legendarische feuilletons zou maken. 'Kapitein Zeppos' was trouwens het eerste Europese feuilleton dat de BBC in 1964 overnam.

In 1973 werd Struys, hij net was 'De kat' aan het afwerken, plotseling ontslagen bij de dienst 'Jeugd' maar bleef wel aan de slag bij de BRT. De échte reden hiervoor is nooit officieel gegeven.

Het belang van die jeugdfeuilletons kan niet onderschat worden. 'Zonder die jeugdseries uit de jaren 60 was er nu geen Vlaamse fictie', vond acteur Frank Aendenboom. 'Veel hebben daar toen de stiel geleerd', vertelt Van Camp.

Beluister het gesprek op Radio 1 Select.

Peter Van Camp was ook te horen in het ochtendprogramma Espresso op Klara. Herbeluister hier het gesprek.

Luister hieronder ook naar het interview met de Antwerpse actrice Jeanine Schevernels bij Radio 2 Antwerpen:

Herbekijk hieronder ook de reportage in het journaal over de boekvoorstelling:

Peter Van Camp sprak ook met Cathérine Vandoorne in de Madammen op Radio 2 over het boek, over hun favoriete jeugdseries en over die van de luisteraars. 'Ik ben van de generatie 'De Kat'! Als kind was ik er echt gek op, en ik ben het blijven kijken tot mijn 19,' geeft Van Camp toe. Hij bleef gefascineerd en onderzocht hoe de series gemaakt werden. Sommige jeugdseries werden bijna wereldberoemd: 'Het begon met Kapitein Zeppos, de eerste reeks die de BBC had overgenomen van het Continent. Dus Captain Zeppos sprak - gedubt - in het BBC English! 'He was very famous!' Zelfs door toeristen werd hij herkend als hij terrasjes deed hier in Vlaanderen.

Bekijk het volledige gesprek in de Madammen hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief