Peter Terrin over zijn nieuwste 'De Gebeurtenis' en 'Al het blauw'- een boek met soundtrack

Fictie Zomerboekathon

Ook Peter Terrin mocht niet ontbreken op de Zomerboekathon. 'Al het blauw' werd al veelvuldig gelauwerd, en blijft een bijzonder intense roman. Hij licht ook een tipje van de sluier op over 'De Gebeurtenis', nieuw werk dat in augustus verschijnt.

'Al het blauw' gaat over Simon en Carla. Simon is een jongen uit een dorp in de provincie. Hij is negentien wanneer hij midden in een college wegloopt en stopt met zijn studie. Hij is zoekende, weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. En daar ontmoet hij de barvrouw Carla, een vrouw van 41. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en Carla Binotto, de Italiaanse barvrouw, die twintig jaar ouder is. Het is een fragiele liefde, want er is veel druk van buitenaf. Zij is ook nog getrouwd. 'Al het blauw' is een even indringende als fijnzinnige roman over vriendschap en liefde, en over de breekbare zoektocht naar een eigen identiteit.

Terrin heeft een gelukkig leven, maar hij is zich bewust van hoe belangrijk beslissingen die je neemt in je leven zijn. Hij is lange tijd verkoper van natuursteen geweest. Maar hij voelde toen dat hij op de verkeerde plek was. Maar wat hij dan wel moest worden, wist hij ook niet. Veel vrienden in het college wisten het al toen ze dus nog naar school gingen, hij wist het op zijn 22ste nog niet. 'Je wordt ook vaak in een bepaalde richting gestuwd. Dat zijn heel dwingende factoren en op die leeftijd kan je daar nog niet aan weerstaan', vertelt Terrin.

Het boek speelt zich af in de jaren '80, omdat wat Terrin zelf meegemaakt heeft ook in die tijd was. 'En het is ook een interessante tijd voor schrijvers omdat de smartphone er nog niet is. En het interessante is dat daardoor de relatie breekbaarder is. Elk woord is zo gewichtig omdat er zo weinig gecommuniceerd kan worden. Wat er in die tijd voor ons was, was muziek. Daar zochten we een thuiskomen in. Dat was heel belangrijk toen', legt Terrin uit. Dit is dus een boek met een soundtrack. Op spotify staat de playlist bij het boek. 'In de cafetaria in het boek staat ook nog een jukebox. En uit nostalgie wordt die daar in het café nog gebruikt en ook die muziek staat op de playlist', legt Terrin uit.

In augustus komt er een nieuw boek uit: 'De gebeurtenis'. 'Het is een roman waarvan je elk hoofdstuk afzonderlijk zou kunnen lezen. Het is een soort netwerk en als je van A naar Z leest krijg je alles mee. Het is een verhaal van een onmogelijke vriendschap/liefde. Op het einde van Willems leven heeft hij een ziekte waardoor hij blind wordt en Juliette, wordt zijn persoonlijke assistente. Hij dicteert zijn boeken aan haar. Ze werken goed samen. Ze vullen elkaars zinnen aan. Zij wordt co-auteur van zijn boek', vat Terrin het boek samen.

Peter Terrin is vertaald in meer dan 20 talen. Oudere boeken werden door de lockdown weer opgepikt en in het Frans en Duits vertaald. Uiteraard kan hij niet alle vertalingen zelf lezen.

Terrin tipt voor deze zomer 'The Book Of Strange New Things' van Michel Faber . 'Het gaat over een man die als een soort missionaris uitgestuurd wordt naar Oasis, een planeet waar leven mogelijk is. De man is gelovig. En er zijn wezens op die planeet en die hebben per toeval de bijbel ontdekt en ze vinden dat een prachtig en wonderbaarlijk boek en daar gaat hij dus over vertellen. Het is een zeer aangrijpend boek. Hij heeft een vrouw die zwanger is, maar dat weet hij nog niet als hij vertrekt. Er is een soort systeem om emails te sturen, lichtmijlen van mekaar verwijderd. In de mail leest hij dat zijn vrouw zwanger is en dat het op de aarde steeds slechter gaat. Maar ze kunnen dus niet zomaar bij mekaar komen. Je kan het op het strand lezen maar het heeft ook echt een diepgang. Je hebt door het lezen ook iets geleerd. Ik kende de schrijver zijn eerste boek 'Under The Skin', dat verfilmd is met Scarlett Johanson', legt Terrin uit.

Terrin is ondertussen ook beginnen schrijven aan zijn volgende boek. Hij doet meestal 2 jaar over een boek.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief