Peter Mertens (PVDA) schrijft nieuw boek over coronacrisis- 'Ze zijn ons vergeten'

Non-fictie De ochtend - De afspraak

'Corona is een klassevirus', zegt Mertens. 'Men zei dat corona blind was en dat het iedereen raakt, maar wij waren al ongelijk en we zijn er nog ongelijker uitgestapt.' 'Ze zijn ons vergeten' is een nieuw boek van Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

De voorbije maanden waren de mensen uit de werkende klasse voor Peter Mertens de echte helden. Vooral de mensen die de rekken moesten vullen, de mensen in de zorg die moesten blijven werken en hard werken. Werken en aanwezig zijn op de werkvloer was wel degelijk gevaarlijk. Daar zijn al studies over in het buitenland. In die eerste fase waren er weinig beschermmiddelen op de werkvloer. En daarom is corona toch echt een klassevirus. Er waren op een bepaald moment heel wat vruchtbare haarden in Europa op de werkvloer.

Je ziet wel ook een vreemde trots: een werkende klasse die haar fierheid terugvindt. We hebben overal applaus voor de zorg gehoord. Maar er zijn ook veel e-mails bij Peter aangekomen: wij zijn ook helden, wij poetsen, wij vervoeren vracht, wij …en 'dat respect voor de werkende klasse moeten we blijven houden', vult Mertens aan.

Mertens vindt het wel logisch dat je een pandemie op een zo goed mogelijke schaal moet aanpakken en dat je geen ruzie moet maken met 9 ministers van gezondheid. Je moet de zorg hervormen, maar naar een preventieve aanpak gaan. Dat zou je best ook op federaal niveau organiseren.

In de woon-zorgcentra hebben zich drama's afgespeeld. Zoals een oude man getuigde dat hij zich bij het oud vuil gezet voelde. Maar anderzijds kan je je afvragen hoe lang je een gezonde, jonge bevolking moet opsluiten? 'Maar dat is geen generationeel probleem', volgens Mertens. 'De oplossing is niet dat we een aantal generaties aan de kant schuiven.'

Maar er dient één en ander berekend te worden. Wereldwijd gooit men enorm veel geld in het rond om de economie te redden. Maar er moet goed nagedacht worden over waar dat geld heen gaat. De tweede vraag is: Wie gaat de factuur betalen?

Herbeluister het volledige interview op Radio1.be

Of bekijk hieronder Peter Mertens in De afspraak (14/09/2020)

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief