Peter Holvoet-Hanssen wil tweede druk van 'De Wolkendragers' halen

Poëzie Pompidou

Peter Holvoet-Hanssen stelt 'De Wolkendragers' voor in Pompidou op Klara. Niet zomaar een nieuwe bundel, maar een totaalervaring waarin ook anderen het woord nemen. Holvoet-Hanssen heeft 1600 boeken om te verkopen en ze moeten weg, want hij wil een tweede druk halen, er staat een foutje in het boek, waar hij niet goed mee kan leven.

Tijdens het programma schrijft Peter Holvoet-Hanssen van alles op. Hij is risicopatiënt en is een half jaar niet buiten gekomen, daarom geniet hij zo van Christophe Vekeman zijn betoog in Pompidou.

Peter leest een groepsgedicht voor uit zijn boek 'De Wolkendragers'. Het is een psychiatrisch gedicht, gemaakt in de psychiatrie. De hele bundel is groepswerk. Er staat ook proza in. Je moet het als een groot project zien.

'Mijn collega's geven dichtbundels uit en ik ben een soort ontdekkingsreiziger en werk aan projecten die soms 20 jaar kunnen duren. Dit project startte als 'Liedboek voor de grote reus'. Er rukt een soort Goleman op waar we niet omheen kunnen, iets zoals corona. En echte dichters gaan die Goleman tegenmoet. Ik vroeg medewerking aan collega's, maar daar kwam niet meteen heel veel reactie op, behalve van Delphine Lecompte, Joke van Leeuwen enz. En dan wilde ik ook mensen aan het woord laten, die je anders nooit hoort, zelfs anderstaligen. We gaan die reus tegenmoet. En ik filter dat dan tot 1 krachtig geheel. Ik laat iedereen telkens dezelfde beelden zien, gekozen door mijn dochter en dan beginnen ze te schrijven. We blijven schrijven en we gaan zelfs optreden in december. Het zijn 'wolkendragende gedichten'. Er staat ook proza in, het is de berichtgeving van een SS'er, een 'kriegsberichter' die meegevochten heeft in Rusland. Ik heb hem zeer goed gekend en lang geïnterviewd en heb besloten om de beste fragmenten te publiceren en geen boek er van te maken. Het was eigenlijk een poëtische ziel. Het blijkt dat in die tijd meer dan de helft van de Antwerpse bevolking geloofde in de toekomst die Hitler zou brengen. En je leeft dus met deze jongeman mee maar je hoort dan ook de andere kant van het verhaal via mijn moeder. Het is een combinatie van de twee uitersten licht en donker.'

Peter was vroeger dj en vanuit de muziek is hij in de literatuur gerold. Dus daarom is er ook muziek bij zijn gedichten. 'Ik praat niet over muziek, maar ik ben deel van de muziek. Maar door mijn slechtere gezondheid sleur ik niet meer zelf met al het materiaal, maar heb ik een collega-muzikant Joachim ingeschakeld'.

Het boek wordt op 8 oktober in de Bozar voorgesteld. Holvoet-Hanssen noemt het ook voor zichzelf een grote uitdaging om weer op te treden, maar alles zal heel coronaproof verlopen.

Herbeluister het gesprek in Pompidou op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief