'Waar moet dit land staan binnen 20 jaar?' - Peter De Keyzer houdt pleidooi voor een langetermijnplan in 'Vijf minuten ambitie'

Non-fictie VRT NWS

Dit land heeft geen nood aan vijf minuten politiek moed, wel aan vijf minuten ambitie. Tussen 2012 en 2021 schreef econoom Peter De Keyzer een tweewekelijkse column over de meest uiteenlopende onderwerpen voor zakenkrant De Tijd. 'Vijf minuten ambitie' is de titel van het boek en een soort van best of van deze columns.

De waan van de dag vs een langetermijnplan

Peter De Keyzer is de oud hoofdeconoom van Fortis. In zijn boek 'Vijf minuten ambitie' schrijft hij dat hij ons land de voorbije 20 jaar niet vooruit heeft zien gaan. Heel weinig politici hebben een langetermijnplan.

'Het gaat heel vaak over de waan van de dag, of een periode van de komende 6 of 12 maanden en niet 'waar moet dit land staan binnen 20 jaar?'. Ik zie dat er stappen gezet worden: er is nu 2 miljard gesaneerd, er blijft nog altijd een gat van 20 miljard over. Dat is het geld van onze kinderen en kleinkinderen dat we lenen. Dat is zoals het geld van mijn kinderen gebruiken om op restaurant te gaan. Ik zal dat ook met het geld van uw kinderen doen. Dat is niet zo erg', verduidelijkt De Keyzer in De Afspraak, 'maar er moet ook geïnvesteerd worden en dat kunnen we alleen maar doen als we het geld vinden doordat er voldoende mensen aan de slag zijn.'

Zijn belangrijkste punt van kritiek? 'We rekenen op 80% tewerkstelling, in dat geval verdienen heel wat zaken zich terug. Als je kijkt naar Duitsland dat in 2002 de hardste hervormingen heeft doorgevoerd met de meest ambitieuze arbeidsmarkthervormingen in het naoorlogse Duitsland. Zij zijn erin geslaagd op 15 jaar tijd de tewerkstellingsgraad met 8% op te trekken. Wij willen het op 10 jaar tijd met 10% laten stijgen. Dit is een inspanning die bijna tweemaal zo groot is. Dat kan, maar dan ga je uit een heel ander vat van arbiedsmaatregelen moeten tappen', gaat hij verder.

Herbekijk Peter De Keyzer in De Afspraak op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief