Erik Van Grieken

Peter Bos, auteur van 'Verbonden': 'Je moet empathisch zijn om iemand opzettelijk te kunnen kwetsen'

Non-fictie Radio 1


Er bestaat een merkwaardige foto van Adolf Hitler die een klein meisje een warme knuffel geeft. Dat meisje heette Rosa Bernile Ninau. Ze was Joods en Hitler wist dat. De rest van de nazi-top wilde niet dat hij nog met haar gezien werd, maar daar wilde de Führer niks van weten. Hij vond de kleine Rosa leuk. Hoe kan dat nu?

Is zo’n monster dan toch in staat tot empathie? Stel de vraag aan Peter Bos, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en hij antwoordt: 'Zeker weten. Meer nog: je hebt ook empathie nodig om te kunnen martelen. Het is iets wat mensen dichter bij elkaar kan brengen, maar op groepsniveau werkt het averechts. Je kan niet empatisch zijn met de hele mensheid. Net doordat je je verbonden voelt met bepaalde mensen, sluit je anderen ook weer uit.'

Hoe dat precies werkt, legt hij uit in zijn boek ‘Verbonden’. Net zoals wat er zou gebeuren als professor Gobelijn per ongeluk oxytocine in het leidingwater zou doen. En hoe de pil nemen je partnerkeuze kan beïnvloeden. Vintage Interne Keuken, quoi.


Herbeluister hier Peter Bos in Interne keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief