Foto Peter Berx: Erik Van Grieken

Peter Berx weet alles over mieren - hij las 'Army Ants' van Daniel J.C. Kronauer

Non-fictie Radio 1

In het Engels hebben trekmieren een indrukwekkender naam: army ants. Dat klinkt agressiever, en terecht. Trekmieren komen op geweldadige wijze aan voedsel: ze gaan gezamenlijk op rooftocht, in een horde van honderdduizenden, en laten een spoor van vernieling achter.

Wie 'Honderd jaar eenzaamheid' heeft uitgelezen tot de laatste bladzijde, kent de allesvernietigende vraatzucht van trekmieren. Op het eind van het magistrale boek wordt de laatste Buendía geboren, maar hij leeft geen 24 uur.

'En toen zag hij het kind. Het was nog slechts een opgeblazen, uitgedroogd vel en alle mieren van de hele wereld sleepten het moeizaam naar hun nesten over het stenen paadje in de tuin.'

Niet alles in de verhalen van Gabriel Garcia Marquez is realistisch, maar dit wel. Als ze op strooptocht vertrekken, verlaten trekmieren hun nest in zwermen van wel twintig meter breed, op zoek naar voedsel. Ze doden hun prooi, trekken het in hanteerbare stukjes en dragen het terug. En sommige soorten vallen daarbij ook kleine zoogdieren aan, meestal jongen die zich niet kunnen verweren of zich uit de voeten maken. Marquez heeft dat dus niet verzonnen.

Daniel J.C. Kronauer, entomoloog gespecialiseerd in sociale insecten, bestudeert trekmieren en heeft daarover Army Ants geschreven.

Ingenieus

Fascinerende beesten, die trekmieren. Je weet dat de mierenhoop het nest is van de mier? Ook van de trekmier. Maar trekmieren gebruiken geen blaadjes en takjes om hun nest te bouwen, ze zijn zélf de bouwstenen van de mierenhoop. Ze haken zich met honderduizenden aan elkaar vast tot een kluwen dat de koningin, de eitjes en de voedselvoorraad beschermt.

Diezelfde bouwtechniek passen ze ook toe op hun rooftochten. Als ze een kloof over moeten of als ze van de ene tak naar de andere tak willen, bouwen ze een brug door zich aan elkaar vast te haken. De mieren in de constructie blijven desnoods uren stilzitten terwijl hun zussen over hen heen lopen, tot de rooftocht achter de rug is.

Peter Berx is entomoloog en organisator van tuinsafari's, las 'Army Ants' en komt erover vertellen in Interne keuken op Radio 1.

Herbeluister hieronder Peter Berx.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief