Pepijn Lanen van De Jeugd Van Tegenwoordig over zijn boek 'Vad3r'

Autobiografisch Culture Club

Pepijn 'Faberyayo' Lanen is rapper bij De Jeugd van Tegenwoordig. Maar hij schrijft ook. Verhalen, columns en romans. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek 'Vad3r: een intiem portret van ouderschap'.

Hij heeft altijd al veel gelezen, het begon met kinderboeken en toen hij 10 was moedigde zijn moeder hem aan om ingewikkeldere boeken te lezen. 'Het was een uitdaging en ik haalde er als lezer meer uit. Toen ik naar de middelbare school ging, begon ik 'volwassen' boeken lezen.'

Zijn laatste boek 'Vad3r' is anders dan zijn andere boeken en laat het absurde achter zich. Het is een non-fictie boek geworden over het wachten op de geboorte van zijn kind. 'Het leuke is dat ik gewoon moest nadenken over wat is me bijgebleven van gisteren en dat is handig met twee kleine kinderen', zegt Lanen. 'Is het confronterend om elke dag die dingen te herbeleven?', vraagt Bent Van Looy. 'Niet meteen maar vooral toen ik het later terug las, dacht ik vaak: ben ik dit? Toen ik aan het schrijven was, dacht ik: ik ga niet schrijven wat ik doe op de sportschool. Maar toen ik het terug las, dacht ik, waarom schijf ik enkel : Ik ga naar de sportschool. Dat wordt dan zo'n holle beschrijving', vult Lanen aan.
'Ik heb uiteindelijk besloten om het vooral over kinderdingen te hebben en uiteindelijk gaat het ook wel over mezelf. Ik heb geprobeerd om eerlijk te zijn over angsten en onzekerheden.'

'Je bedient je normaalgezien vaak van ironie. Hier gaat het over een oefening in totale eerlijkheid? Vond je het moeilijk om ironie achter te laten?', vraagt Van Looy. 'Nee, het past gewoon niet bij deze vorm.'

Van Looy vond het een griezelig herkenbaar boek: zelf een band, zelf vader van 2 kinderen, houdt ook van Japan.

'Ik ben streng voor mezelf en wil ook alle talenten die ik kreeg benutten en ik probeer gedisciplineerd te zijn.' Het is dat of alle remmen los. Want daar kom ik vandaan, ook goed, maar ik wil de kostbare tijd die ik heb zo goed mogelijk invulling geven en er ook voor mijn kinderen kunnen zijn', legt Lanen uit.

'Toen ik vader werd ging ik veel geconcentreerder werken', vertelt Van Looy. Dat herkent Lanen ook: 'Door de structuur die kinderen je opleggen krijg je veel sneller een zicht op hoeveel tijd je nodig hebt voor bepaalde taken'.

Voorlopig heeft Lanen nog niet echt concrete plannen. De muziek van de podcast 'Gotrecht' verschijnt eind deze maand. Hij wilde zijn muziek aan iets groter hangen, maar een film maken kostte te veel en dus kwam hij op het idee om een podcast te maken.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief