Paul Verrept presenteert Brandingen, een ragfijn portret van een relatie

Fictie Pompidou

Paul Verrept presenteert Brandingen, een ragfijn portret van een relatie. Het is geschreven in opdracht van het theatergezelschap Skagen. In november gaat deel 2 in première. 'Brandingen' is Deel 2. Een vrouw vertelt en dan een man.

Waarom wilde hij het verhaal over een gebroken liefde opschrijven? Is dat in opdracht van Skagen? 'Die schrijfopdrachten sluiten aan bij wat ik eigenlijk toch al wilde doen', legt Verrept uit. 'Het boek is nu uit. 'Maar er is ook een oudere tekst van 2017. Het tweede deel werd al in 2018 geschreven. Dat tweede deel is ontstaan uit het idee dat het verhaal nog niet helemaal verteld was. Je kreeg een goede en slechte in het verhaal en dat stoorde me eigenlijk wel.'

De vrouw is een heel empathisch iemand en stil. Ze kan niet vooruit in het leven en de man vertrekt. Maar er is dus iets kapot in de liefde maar ook in zichzelf. Ze worden geconfronteerd met de armoede in hun leven. Zij poogt eigenlijk ook maar om empathisch te zijn, maar valt toch soms terug op totale onverschilligheid. Het zijn mensen die het zich kunnen permitteren om lekker te eten, grappen te vertellen, boeken te lezen en heel veel te vrijen. Een mooi leven dus, maar het blijkt een beetje overbodig.

Volgens Pattyn is Verrepts taal ook magnifiek. 'Je hebt zeer weinig woorden nodig om hele grote breuken te beschrijven', zegt ze. 'Het is schaven. Daarnaast is het ook moeilijk schrijven. Ik schrijf niet gemakkelijk. Ik ben jaloers op mensen die snel kunnen schrijven. Een halve pagina per dag is voor mij echt al goed. Het denken gaat heel de tijd door, soms komt daar weinig output en dat frustreert me wel eens. Maar ik hoop heel de tijd dat dat bijdraagt aan een intensiteit van de taal en een uitgepuurdheid van de formulering', verduidelijkt Verrept.

Volgens Pattyn is het je in het eerste boek in de eerste pagina's niet duidelijk dat het hoofdpersonage een vrouw is. In het tweede boek kijken we vanuit mannelijk perspectief. De man komt een vluchteling tegen. 'Hij is niet vrij van racistische oprispingen. En die vluchteling is een beetje een symbolische figuur. Hij brengt iets mee dat die man een beetje nodig heeft. Hij is eigenlijk een beetje jaloers omdat die man over zijn vrienden en familie praat, ook omdat hij iets opbouwt. En daar is hij zelf niet toe in staat en hij staat volkomen verkrampt in het leven. En de man die niets heeft, heeft eigenlijk veel meer. Het hoofdpersonage is een narcist. Hij heeft een grote bewondering voor zichzelf. Hij bewondert zelfs zijn eigen polsen op het stuur', legt Verrept uit.

Verrept schrijft niet met stemmen of concrete mensen in zijn hoofd. Hij probeert wel een soort coherentie en toon aan te houden in zijn verhaal wat dicht bij een stem komt en hij vindt het fantastisch als iemand zijn stem aan het verhaal leent. Hij vindt het leerrijk voor wat hij gedaan heeft.

Hoe dringt zo'n verhaal zich op? 'Er is een basisverhaal: het mooie huis, de zee, een plek die ik graag beschrijf. En ik ben de laatste jaren in contact gekomen met mensen die echt in nood zijn. Vluchtelingen. Ik ben ook in Beiroet geweest. Deze novelle is een samenkomen van mijn poging om iets moois te schrijven en iets maatschappelijks wat me erg geraakt heeft.

Ook Paul van Ostaijen verzen werden opgenomen in de novelle. Meer bepaald 'De feesten van angst en pijn'. 'Het is een gedicht waar ik al lang een plek voor zocht, want het heeft een grote invloed op me gehad.'

Verrept runt zelf een uitgeverij van theaterteksten. Maar zijn eigen teksten brengt hij niet in zijn eigen uitgeverij uit, want hij vindt het nuttig dat er een filter tussen zit. Zijn bedrijf draait goed, het is wel voor een klein publiek. Het theater heeft de laatste 30 jaar erg gefloreerd. En het gaat goed, omdat ze zowat de enige uitgeverij zijn. Er zitten zelfs Nobelprijswinnaars tussen.

Nu is hij met een paar dingen tegelijk bezig. Hij is aan het schrijven en een boek aan het ontwerpen.

Herbeluister de uitzending hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief