'Paul van Ostaijen, die had ik zeker gevolgd op Instagram': jonge kunstenaars aan de slag met 'Bezette stad'

Poëzie VRT NWS

De revolutionaire gedichten van Paul van Ostaijen van 100 jaar geleden inspireren ook jonge kunstmakers vandaag. In Hasselt start een rondreizende installatie in woord, beeld en geluid met interventies van Lisette Ma Neza, Maja Ajmia Yde Zellama, Jens Meijen, Shamisa Debroey en Younes van den Broeck, aka Spitler. Ze voelen zich zeer met Van Ostaijen verwant en ze leggen ook de link met de coronacrisis nu. Van 'Bezette stad' naar 'Besmette stad'.

Precies 100 jaar geleden verscheen 'Bezette stad', een van de bekendste dichtbundels in het Nederlands, van Paul van Ostaijen. Hij was een angry young man, schreef over het oorlogsgeweld in Antwerpen en de noodzaak om de oude wereld radicaal te veranderen. Niet alleen de taal was revolutionair, maar ook de vormgeving.

Jonge kunstenaars nu voelen zich zeer met Van Ostaijen verwant, blijkt uit de installatie 'Boem Paukeslag Bezette stad x 5' die van start gaat in de bibliotheek in Hasselt en een jaar lang zal rondreizen. De jonge makers kregen een stoomcursus Van Ostaijen in het Letterenhuis in Antwerpen en gaven er daarna hun eigen draai aan.

Lees verder op vrtnws.be

Lees ook: Handschrift 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen voor het eerst te zien: 'Onmisbaar gelijk een kookboek'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief