'Een prachtig, ontroerend boek' - Lieven Vandenhaute over 'Ik heb bekend' van Paul Haenen ('Bert' uit Sesamstraat)

Non-Fictie LangZullenWeLezen

Paul Haenen – bekend als Bert van Sesamstraat en Dominee Gremdaat – heeft een bijzonder boek uitgebracht. Een selectie uit zijn tienerdagboeken. Volgens Lieven Vandenhaute van Radio 1 een ontroerend, prachtig uitgegeven boek. De fragmenten dateren uit de periode 1958 - 1965 en zijn genoteerd tussen zijn 12e en 16e jaar.

Voor 'Ik heb bekend' maakte Paul Haenen een selectie uit de 5000 pagina's die hij al 60 jaar bijhield. 'De inkt was nu wat aan het vervagen, ik dacht 'het is nu of nooit of ik moet ze weggooien' vertelt hij in Nieuwe Feiten op Radio 1. Het is een intiem verslag van het leven zoals het was bij hem thuis. Het ging niet zo goed tussen zijn ouders, zijn moeder had straatvrees, zijn vader was contactgestoord...maar het ging ook niet zo goed met Paul Haenen zelf.

In Nieuwe feiten leest hij voor wat hij op 4 maart 1962 neerschreef, hij is dan 15 en die dag kreeg als kop 'Homoseksuelen'. Hierin schrijft hij dat hij nog nooit verliefd op een meisje.is geworden. Het doet Lieven denken aan 'De avonden' van Gerard Reve.

Herbeluister Paul Haenen in Nieuwe feiten op Radio 1

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief