©Judith Demets

Paul Demets wint Paul Snoekprijs met gedichten over kunst van Léon Spilliaert

Literaire prijs VRT NWS

De driejaarlijkse Paul Snoekprijs is voor de dichtbundel 'De landsheer van de Lethe' van Paul Demets. Daarin verbindt hij zijn eigen leven met schilderijen van de bekende Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert.

De Paul Snoekprijs voor poëzie 2022 is voor de Oost-Vlaming Paul Demets en zijn bundel 'De landsheer van de Lethe'. Daarin brengt Demets de schilderijen van de bekende Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert samen met zijn eigen levensverhaal. Het gaat onder meer over de complicaties bij de geboorte van zijn dochter, die met spoed geopereerd moest worden. De zee en de getijden zijn een overkoepelende leidraad in de gedichten.

'Deze poëzie brengt geen geruststellende huiselijkheid maar ze dwingt de lezer tot een diepgaande confrontatie met de ander, met zichzelf, en uiteindelijk ook met de taal. Net daardoor wordt waardevolle poëzie ondraaglijk maar ook onweerstaanbaar,' oordeelde de jury.

Paul Demets is dichter, recensent en lesgever aan het KASK (HoGent). Zijn dichtbundels zijn al herhaaldelijk genomineerd en bekroond. 'De bloedplek'(2011) kreeg de Herman de Coninckprijs, 'De klaverknoop' de Jan Campertprijs. Demets was ook enkele jaren plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen. Behalve 'De landsheer van de Lethe' over Léon Spilliaert verscheen in 2021 ook 'Het web van omtrek' over werken van kunstenaar Roger Raveel, de vroegere dorpsgenoot van Demets.

Lees ook het artikel over Paul Demets n.a.v. de Paul Snoekprijs op Klara.be.

Bekijk ook Paul Demets in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief