Spilliaert hielp dichter Paul Demets zijn angst om het lot van zijn pasgeboren dochter te bezweren in verzen

VRT Boekenmaand Boekathon

In de Boekathon stelt dichter Paul Demets zijn nieuwe bundel voor: 'De landsheer van de Lethe'. Het zijn allemaal gedichten die verwijzen naar werken van de Oostendse kunstenaar Leon Spilliaert (1881-1946).

Mix van emoties uit het persoonlijk leven met het werk van Spilliaert

In 1990 maakte Paul Demets samen met zijn broer een fietstocht naar zee en in Diksmuide hielden ze halt bij een tentoonstelling van Spilliaert. Dat was het moment waarop hij het indringende van de zelfportretten van Spilliaert ervaarde. 'Het greep mij aan', vertelt Demets aan Tom De Cock in de Boekathon.

In 1995 werd de oudste dochter van de Demets geboren met een hartprobleem. Het was een zelfconfrontatie en plots was Spilliaert terug. Het was een spiegel, een spiegel die ook belangrijk was in de zelfportretten van Spilliaert, waarin veel facetten van de kunstenaar naar boven komen. Spilliaert ëxperimenteerde met die diepgaande vraag: 'We zijn wij'? en de complexiteit van identiteit. In die moeilijke periode greep Demets dus terug naar Spilliaert als een soort van toetssteen en troost maar er was ook vervreemding. Die mix van emoties uit het persoonlijk leven met het werk van Spilliaert heeft Demets toen in verzen gegoten.

Het manuscript werd in 1997 bekroond met de vijfjaarlijkse Lode Baekelmansprijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (kantl), maar werd toen niet gepubliceerd. Nu 75 jaar na het overlijden van Spilliaert, wordt de bundel uitgegeven en is ze opgedragen aan zijn dochter Femke én Spilliaert.

Waarom hij zo lang gewacht heeft met de publicatie vertelt Demets in de Boekathon.

Bekijk Paul Demets in de Boekathon op VRT NU.

Meer over het werk van Paul Demets lees je hier en op zaterdag 13 november praat Katelijne Boon in De Liefhebber met de dichter over de muziek die hem nauw aan het hart ligt.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief