Patrick Conrad over 'De verdwijningen': 'Te veel geld maakt mensen gek'

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock is razend enthousiast dat hij in de Boekathon Patrick Conrad kan interviewen. 'Wat een oeuvre, wat een man!' Conrad is dichter, scenarioschrijver, filmregisseur en auteur van (misdaad)romans. Zijn nieuwe roman heet 'De verdwijningen'. Het is een roman noir die zich afspeelt in Antwerpen, de thuisstad van Conrad.

Dit boek gaat over de verloedering - en uiteindelijke verdwijning - van een invloedrijke familie midden jaren 70. En is bedoeld 'als allegorie voor de aftakeling van de westerse maatschappij'. De lezer bevindt zich op de rand van de afgrond. De sfeer is pessimistisch: mensen worden het slachtoffer van hun lot en gaan er aan kapot.

Toch kan je als lezer verschillende lagen ontdekken: van iets specifieks deint het uit naar iets universeels. Volgens Conrad 'maakt te veel geld mensen gek. Maar je wordt ook gek als je er te weinig hebt.' Zo is het brein van heel rijke mensen beschadigd, zegt hij.

Baseline is dat aan alles een einde komt, dat alles vervaagt. Maar Patrick Conrad kondigt wel fier aan dat er in 2024 een biografie over hem verschijnt. Zo vervaagt de herinnering aan hem duidelijk niet.

Bekijk het gesprek met Patrick Conrad in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief