De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Papiertekort steeds nijpender: hele productieketen van brochures en boeken staat onder druk

VRT NWS

Door grondstoftekorten is er al maandenlang weinig papier beschikbaar, en dat weegt op de hele productieketen voor tijdschriften, kranten, brochures en boeken. Drukkerijen vrezen dat ze de komende maanden voor het eerst bepaalde bestellingen zullen moeten weigeren. Voor lege rekken in de boekhandel of krantenwinkel hoeven we voorlopig niet te vrezen, al ziet je boek of krant er misschien nét een tikje anders uit.

Papier is wereldwijd een schaars goed geworden. Al sinds vorige zomer is de vraag groter dan het aanbod, voornamelijk als gevolg van grondstoftekorten. Voor het eerst vreest de Federatie van de Belgische grafische industrie dat niet alle opdrachten meer uitgevoerd kunnen worden, zoals catalogi voor privébedrijven.

VRT NWS vroeg aan boekhandelaars, uitgeverijen en drukkerijen hoe ze dit probleem het hoofd bieden en of de consument er iets van merkt: worden boeken duurder? Raken de rekken nog gevuld? En hoe lang blijft dit duren? We zetten het een op een rijtje.

Een kleiner boekje, ander papier, kleinere letters. Uitgeverijen en drukkers zoeken creatieve oplossingen

Vanwaar dat tekort?

Het tekort is deels te wijten aan algemene wereldwijde grondstoftekorten en transportproblemen. Houtvezels zijn moeilijk te krijgen omdat er veel vraag is naar hout, bijvoorbeeld vanuit de bouwsector en vanuit China. Voor de drukkerijen komt daar ook nog een schaarste aan bepaalde inkten en aluminium bovenop, dat dan weer gebruikt wordt voor offsetplaten in het drukproces.

Een andere oorzaak is de populariteit van online shoppen, met een grote vraag naar karton voor verpakkingen. Zeker op gerecycleerd papier heeft dat een impact, want voor karton wordt ook oud papier gebruikt.

Lees het volledige artikel op VRT NWS.

Dirk Salens, CEO van groothandel van papier en karton Igepa Belux, vertelde in De ochtend over de groeiende papiertekorten door de vraag naar karton.

Beluister het gesprek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief