Upsplash

Papieren of digitaal prentenboek? Pedro De Bruyckere, pedagoog aan de Arteveldehogeschool geeft uitleg.

Kinderboeken Radio 1

Of een kind nu een ouderwets prentenboek op papier leest, of een digitaal prentenboek op een tablet, dat maakt toch niet zo veel verschil? Zou je denken. Maar het tegendeel blijkt het geval. Pedro De Bruyckere, pedagoog aan de Arteveldehogeschool, vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.

Het verschil tussen een ouderwets prentenboek en een gloednieuwe tablet kunnen niet zo groot zijn, of toch wel? Volgens een Noors onderzoek zouden de meeste digitale prentenboeken niet deugen. 'Een digitaal boek is vaak minder goed dan een boek op papier', vertelt Pedro De Bruyckere. “Dat komt omdat de auteurs van een digitaal prentenboek vaak té veel hun best doen om het prentenboek op te leuken.'

Beperkt werkgeheugen

Jonge kinderen hebben een beperkt werkgeheugen, waardoor ze niet veel informatie in één keer kunnen opnemen en opslaan. 'Bij digitale prentenboeken kan er al eens een zijweg gevormd worden naar een woordenboek of een spelletje. Dat zijn allemaal heel leuke dingen, maar als die niets te maken hebben met de verhaallijn, kan het een negatief effect hebben. Kinderen worden afgeleid en zullen bijgevolg de draad van het verhaal verliezen en minder onthouden. Dit is cruciaal als je je kind begrijpend lezen wil leren', aldus De Bruyckere.

Het is erg belangrijk dat de technische toevoegingen niet afwijken van de verhaallijn

Dat betekent niet dat een digitaal prentenboek niet goed kan zijn. 'In sommige gevallen kan een digitaal prentenboek je kind helpen om de verhaallijn beter te begrijpen. Als het verhaal bijvoorbeeld spreekt over de spreuk 'het huis staat op zijn kop’ en vervolgens een video toont van een huis dat letterlijk op zijn kop draait, dan kan dat beeld je kind helpen om de verhaallijn beter te begrijpen. Maar het is erg belangrijk dat de technische toevoegingen niet afwijken van de verhaallijn', verklaart De Bruyckere.

Verteller

Lees je zelf graag een verhaaltje voor aan je kinderen? Dan kan het goed zijn dat je wel eens afwisselt tussen verschillende stemmetjes om de personages te onderscheiden. 'Ook daar moet je goed mee oppassen', vertelt De Bruyckere. 'Wisselen tussen verschillende stemmetjes klinkt heel goed voor het verhaal, maar als je kind zich te hard focust op je stem kan het de draad van het verhaal uit het oog verliezen. Probeer vooral in interactie te gaan met je kind. Wijs prenten en woorden aan, zodat ze de aandacht op de juiste dingen focussen en het verhaal intact blijft.'

'Kies je prentenboeken, digitaal of op papier, goed uit, want kan cruciaal voor de ontwikkeling van het leesvermogen van je kind zijn', besluit De Bruyckere.

Beluister het gesprek met Pedro De Bruyckere in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief