Onrust in het Franse Elysée na het verschijnen van het ophefmakende boek ‘Le traître et le néant'

Non-fictie Radio 1

In Nieuwe Feiten brengt Frankrijk-watcher Alex Vizorek in de vaste rubriek 'Coucou de France( met het verslag uit van de ophef die is ontstaan na het verschijnen van 'Le traître et le néant' van Gérard Davet en Fabrice Lhomme. De titel is een woordspeling op 'L'Être et le néant' van Jean-Paul Sartre.

De titel, die in vertaling 'De verrader en het niet' klinkt, laat niets aan de verbeelding over. 'De verrader' is Emmanuel Macron en 'het niet' is zijn politiek: het macronisme. Het boek is geschreven door twee journalisten van Le Monde, die een hondertal getuigen hebben geïnterviewd om een beeld te kunnen schetsen van de échte Emmanuel Macron. Davet en Lhomme zijn niet aan hun proefstuk toe. Frankrijk staat voor verkiezingen en nu dreigt, aan de vooravond, een publicatie net als vijf jaar geleden, een bom te leggen onder de presidentiële campagne.

Onbedachtzame François Hollande

Vijf jaar eerder was er 'Un président ne devrait pas dire ça' van dezelfde journalisten waarin ze de toenmalige president François Hollande zich laten uitspreken over zijn beleid, de maatschappij en zijn privéleven. 'Bij elk hoofdstuk denk je dat hij beter zijn mond had gehouden', vertelt Vizorek in Nieuwe Feiten. Zijn voorganger Nicolas Sarkozy was één van zijn obsessies en hij noemde Sarkozy 'de kleine de Gaulle', net als de kleine Napoleon, waarop de rechtse oppositie fel reageerde. Zelfs zijn aanhangers hadden spijt van zijn 'losse tong' over rechters, immigratie...Hij gebruikte de bijnaam 'de tandlozen' voor de armere Fransen, maar zelf zag hij het probleem niet. Het was de bedoeling dat dit boek zou gepubliceerd worden na de verkiezingen en na zijn presidentschap. Het boek bracht zoveel schade aan zijn imago dat Hollande verplicht was zijn kandidatuur voor een tweede termijn op te geven.

Macron, de verrader

Daarom zorgt het boek van Davet en Lhomme over Macron opnieuw voor hoogspanning. Het verraad startte toen Hollande Macron lanceerde als minister zonder te voorzien dat Macron hem zou laten vallen en zichzelf kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen. Macron heeft zijn politieke vader vermoord!

Macron werd gesteund door bedrijven die nog rijker zijn geworden onder zijn beleid als Minister van Economie en kreeg ook de steun van de centrumpartij MoDem (Le Mouvement Démocrate) in ruil voor zetels in het parlement waarmee hij zijn overwinning kon verzekeren. De beloofde zetels heeft hij hen nooit gegeven.

Er zijn ook leuke anekdotes in het boek, vertelt Vizorek. Je leest dat de hond van Hollande de bril van Brigitte Macron heeft gebroken en een paar dagen later kreeg Hollande de factuur.

Macron weigerde met de journalisten te spreken, in tegenstelling tot Hollande. Er zijn 110 bronnen voor het boek waarvan de belangrijkste Hollande zelf. 'Blijkbaar was de nood om te klagen groter dan de haat tegen de journalisten die hem kapot hadden gemaakt', lacht Vizorek.

Zal het boek Macron kunnen destabiliseren? De weg naar de verkiezingen is nog lang, nog 6 maanden...

Herbeluister Vizorek in Nieuwe Feiten op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief