Pallieter van Felix Timmermans in de literaire canon – met Gerda Dendooven

Fictie Klara

Een van de nieuwkomers in de literaire canon is dit populaire verhaal over de vrijgevochten Pallieter. Dat het een tijdloos en uniek literair werk is, daar moest illustrator Gerda Dendooven al lang niet meer van overtuigd worden. Timmermans kreeg ze met de paplepel mee.

Felix Timmermans schreef 'Pallieter' (1916), een populair verhaal over een vrijgevochten pallieter die geniet van het leven in zijn paradijselijke vallei. Gerda Dendooven, een illustratrice en schrijfster is opgegroeid met een verhaal over een varkentje dat haar vader haar altijd vertelde.

Pas na zijn dood kwam ze erachter bij wie haar vader de mosterd had gehaald: Felix Timmermans. Haar nieuwsgierigheid naar Timmermans ontstond. Ze las hem met veel bewondering en noemt hem een ‘gulle’ en ‘gulzige’ schrijver. Hij schrijft namelijk archaïsch over geuren, warmte en de wind, vertelt ze. ‘Soms verdenk ik hem ervan dat hij met ‘Pallieter’ een nieuw soort Jezus heeft willen scheppen. Een prediker van de existentiële band tussen mens en natuur.’

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief