Overzichtswerk met 23 kunstenaarsportretten uit 1572 heruitgegeven: 'Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen'

Kunstboek Klara

Schilders uit de Lage Landen hadden al in de 16de eeuw een uitstekende reputatie, blijkt uit het werk van de Vlaamse humanist Dominicus Lampsonius. Leen Huet werkte mee aan een heruitgave van dat belangrijke boek.

In 1572 publiceerde de Vlaamse humanist Dominicus Lampsonius een overzichtswerk van de schilderkunst uit de Lage Landen in gravures en verzen. 'Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen' is een verzameling van 23 kunstenaarsportretten aangevuld met korte biografische gedichten in Latijnse verzen geschreven door Lampsonius. Het overzicht begint met Hubert en Jan van Eyck. Voorwaarde om in het boek te komen was dat de kunstenaar al overleden moest zijn.

Wie was die Dominicus Lampsonius eigenlijk en wat weten we over de opdrachtgever Hieronymus Cock uit Antwerpen en zijn weduwe, Volcxken Diericx, die na zijn dood het boekje uitgaf?

'Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen' wordt nu opnieuw uitgegeven door Polis, in een vertaling van Paul Claes. Dit vreemde, mooie boekje is de oer-canon van de kunstgeschiedenis in de Lage Landen, vertelt kunsthistorica Leen Huet aan Nicky Aerts in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief