Nood aan een boek over mentale gezondheid? Deze boeken over welzijn kwamen aan bod in de Boekathon
VRT Boekenmaand
Boekathon
07 november 2021
Tijdens de coronacrisis zijn we ons meer bewust geworden van onze mentale gezondheid. Boeken over hoe we ons welzijn kunnen verbeteren, liggen met stapels in de boekhandel. Ook op de Boekathon kwamen veel auteurs een nieuw boek over het thema voorstellen, over huidhonger, verslaving, kwetsbare jongeren, prestatiedruk, een midlifecrisis of afscheid nemen. Ben je op zoek naar een boek over welzijn, grasduin dan even in deze lijst, misschien zit het boek waar jij nood aan hebt er wel tussen. De Boekathon liep van 1 tot 7 november op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen en is nog te herbekijken op VRT NU.
- Shamisha Debroey: De allerbeste uitvinding van de hele wereld - op VRT NU
Lola is een pienter meisje met een wilde bos krullen. Ze is leergierig en vindt zichzelf een uitzonderlijk geweldige uitvinder. Maar voor het probleem van haar kleine broer vindt ze geen oplossing. Lander is immers verdrietig en wat Lola ook probeert, ze kan hem niet opvrolijken. Zou een oeroude T. rex hem kunnen opbeuren? Of een robot die gekke gedichten schrijft? Of een ster uit de verste uithoek van het universum of een sprekende walvis? Niets van dit alles helpt.En dan beseft grote zus Lola dat ook kleine dingen een verschil kunnen maken.
- Amber ten Brink - Kom, we gaan een haai melken - op VRT NU
Oma woont in een schemerige wereld. Het wordt steeds moeilijker om met haar te praten. Toch is haar kleinzoon Ward graag bij haar en proberen ze dingen te doen waar ze allebei van houden. Op een dag heeft Ward een heel moeilijke opdracht voor school en niemand kan hem helpen. Of toch wel? Samen gaan ze op pad in Oma’s wereld en ontdekken ze dat Oma nog veel meer weet dan Ward had kunnen denken.
- Evi Hanssen en Hilde De Baerdemaeker - Nog 9 minuten - op VRT NU
Dat mediteren heilzaam is, hoeft geen betoog meer. Dat het ook voor iedereen haalbaar is, dat bewijst de podcastreeks 'Nog 9 minuten'. 9 minuten per dag, meer is er niet nodig, of je nu 's ochtends wegdoezelt met een snoozemeditatie, overdag pauzeert met een sneaky sessie of je dag afsluit met een slaapmeditatie. De behoefte aan een dagelijkse dosis zelfzorg, positiviteit en veerkracht is hoog. In dit boek vertellen Evi Hanssen, Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker openhartig over hun ervaringen.
- Bregje Hofstede - Slaap vatten - op VRT NU
Slapeloosheid vraagt niet om de juiste kruidenthee, maar om een eerlijke blik op ons eigen leven. Iedereen kent ze wel, tips om beter te slapen: veel bewegen en ’s avonds geen koffie meer en ook geen blauw licht. Maar wat als dat niet helpt. Bregje Hofstede, gecertificeerd insomniac, dook in de slaapwetenschap. Ze woelde, onderzocht, experimenteerde en groef steeds dieper naar de achterliggende oorzaken van onze slechte nachtrust. En die zijn anders dan je denkt.
- Hilde Custers - Hoogsensitiviteit ombuigen - op VRT NU
De auteur vertrekt niet vanuit het psychologische maar vanuit het werken via het lichaam van de persoon en de intense verbondenheid en wederzijdse beïnvloeding van lichaam en geest. Persoonlijke groei kan zelfs starten vanuit het lichaam: via het ‘wijze’ lichaam kan iemand zijn weke en emotionele hooggevoeligheid laten evolueren naar een veerkrachtige fijngevoeligheid. In het boek begeleiden tekeningen de tekst, want uit de praktijk blijkt dat mensen door tekeningen meer inzicht krijgen in hun problematiek.
- Uwe Porters - Verlost, en nu? - op VRT NU
Na de bestseller 'Verlos ons' waarin vroedvrouw Uwe Porters verhalen uit de verloskamer deelt, is er nu 'Verlost, en nu?' over de periode die start vlak na de bevalling. Moeder, partner en kind beginnen aan een fase waarin niets zeker is. Op de tast, en gewapend met groot kraamverband, is het zoeken naar evenwicht, diep graven naar die nieuwe identiteit.
- Abbie Chalgoum - Ik blijf bij je - op VRT NU
Abbie Chalgoum emigreert als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar dan, in 2013, beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, is het voortdurende gevecht om erbij te horen. De verstoorde band met zijn vader, de stemmen in zijn hoofd en zijn overmatige drankgebruik vormen de basis van een ongekende tragedie.
- Doris D'Hooghe, Frauke Heyde en Chris Vosters - Oscar en het avontuur in de speelgoedkist - op VRT NU
Oscar heeft slechte, verdrietige en angstaanjagende dingen meegemaakt. Daardoor is hij vast komen te zitten in de magische wereld van de speelgoedkist op zijn kamer. De lieve draak Helena helpt hem op zijn avontuur en uiteindelijk lukt het hem om weer uit de speelgoedkist te ontsnappen. Dit is een therapeutisch verhaal en tevens een werkboek voor kinderen met Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS).
- Ward Hulselmans - Morgen word ik nuchter - op VRT NU
Keihard maar liefdevol verslag dat iedereen die met verslavingen te maken heeft, zou moeten lezen. Ward Hulselmans leverde vele jaren een gevecht tegen de alcohol. Als zijn stiefzoon Pi zwaar verslaafd blijkt aan cocaïne en drank, grijpen hij en Pi’s moeder hard in. Ze sturen hem naar een ontwenningscentrum in Zuid-Afrika. Ward stuurt Pi twee maal per week een brief en vertelt hem over zijn eigen leven als verslaafde, maar dan als een tv-feuilleton. De inhoud is een mix van realiteit en fictie en zo spannend dat ook andere verslaafden op nieuwe afleveringen zaten te wachten.
- Bert De Cuyper - Musiceren is topsport - op VRT NU
Hoe kun je als muzikant mentaal weerbaarder worden? Daarvoor reikt Bert De Cuyper in dit boek handvaten aan uit de (sport)psychologie, want ook van muzikanten wordt bij elk optreden een topprestatie verwacht. Podiumvrees, mentale veerkracht, perfectionisme, overtraining, het ontwikkelen en bewaken van de stress-herstelbalans, het komt allemaal aan bod. Het boek is rijk gestoffeerd met levendige details uit biografieën van topmusici en persoonlijke getuigenissen van jonge en ervaren beroepsmuzikanten.
- John Ekkerink - Leven op de dag - op VRT NU
Veel mensen met dementie laten zien dat een menswaardig leven mogelijk is na de diagnose van dementie. Naast lijden is er ook kwaliteit van leven. De meeste mensen met dementie worden niet dement, maar blijven mensen met gevoel die steeds meer leven op de dag, in het hier en nu. In dit boek komen zoveel mogelijk mensen met dementie zelf aan het woord. Een mozaïek van de belevingswereld van zichzelf en de wereld om hen heen.
- Joris Hessels - Een klein afscheid - op VRT NU
Afscheid nemen bestaat niet, zo zong Marco Borsato het en misschien heeft hij wel gelijk. Hoewel we voelen dat we soms afstand moeten nemen van mensen, blijkt dat in realiteit knap lastig. En dan bedoelen we voor één keer niet het afscheid van mensen die er niet meer zijn, maar van hen die er wel nog zijn. Levend afscheid. Zoiets. In veertien ontmoetingen gaat Joris Hessels op zoek naar de knelpunten van afscheid nemen. Wat we tegenkomen is schoonheid, genegenheid en steeds weer de onmacht om elkaar vaarwel te zeggen.
- Silvie Mateljan - Soulpedition - op VRT NU
Een stevige midlife- en identiteitscrisis schudden het avontuur in Silvie Mateljan wakker uit een winterslaap die bestond uit een carrière, een gezin met kinderen en een relatie in de sleur. Ze ontdekte vanuit stilstand de vijf etappes van een innerlijke expeditie naar een authentiek en avontuurlijker leven. Haar persoonlijke verslag dient als inspiratie om je hart te openen voor je eigen avontuur. Een modern avonturenboek voor zij die dromen, maar nog niet durven.
- Leen Dendievel - Brief aan mijn kind - op VRT NU
In 'Brief aan mijn kind' geeft een vader onmisbare levenslessen door aan zijn kinderen, lessen die tot de kern gaan. Het is een boek voor je kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen, leerlingen, of misschien wel voor jou. Misschien heb jij nog iets te leren, want leren doen we tot het einde van onze dagen. Het zijn de dingen waarvan je wou dat je ze al lang wist.
- Paul Verhaeghe - Wat brengt u hier? - op VRT NU
Een wereld in evenwicht. Daar pleit Paul Verhaeghe al voor sinds 'Liefde in tijden van eenzaamheid'. In boeken reflecteert hij op onze zoektocht naar het goede leven – en de obstakels daarbij. Na veertig jaar neemt Paul Verhaeghe eind 2021 afscheid van de universiteit. In dit boek blikt hij terug en vooruit. Hoe zag hij onze intieme relaties veranderen? Wat valt er nog te vinden voor de zoekende mens? En hoe doe je dat eigenlijk, kritisch en toch hoopvol nadenken over de samenleving waarin je thuis bent?
- Nouchka Veyt - Bloeiend Jong - op VRT NU
Mentale gezondheid blijft een taboe. Het publiek stigma op de psychische problemen van jongeren kent geen rust. In 'Bloeiend Jong' laat Nouchka Veyt acht jongeren aan het woord die te maken kregen met situaties of aandoeningen die hun mentale gezondheid sterk beïnvloedden. Verschillende onderwerpen als depressie, eetstoornissen, misbruik en gender komen aan bod. Daarnaast licht ze enkele maatschappelijke pijnpunten toe en geeft ze tips over zelfzorg. Het is een boek voor iedereen die een blik achter de schermen van de leefwereld van onze jeugd wil werpen.
- Annemie Willemse - Imposter! Het verlammende gevoel (on)verdiend succesvol te zijn - op VRT NU
Heb ook jij het gevoel dat wat je doet nooit goed genoeg is, terwijl iedereen in je omgeving juistvindt dat je heel goed bezig bent? Ben ook jij bang dat je op een dag door de mand zult vallen en dat je collega’s, familieleden en vrienden dan zullen doorhebben dat al je succes maar schijn is geweest? Dan heb je waarschijnlijk last van het impostersyndroom. Met het boek Imposter! ontmasker je de bedrieger in jezelf, die jou het leven zo moeilijk maakt. Imposter! wijst je de weg uit het moeras van angst en onzekerheid waarin je terechtgekomen bent. Kies nu voor je persoonlijke weg, op naar een leven waarvan jij weet dat dat goed genoeg is!
- Johan Terryn - Het uur blauw - op VRT NU
De auteur verloor zijn vader in april 2020, midden in de lockdown. Door het gemis aan nabijheid die hij ervoer, maakte hij de podcast Het Uur Blauw waarin hij in gesprek ging met twaalf lotgenoten. In dit boek verweeft Johan Terryn de verhalen van zijn tochtgenoten met een dertiende verhaal: dat van zijn eigen rouwproces. Het resultaat is een unieke vertelling over wat het betekent om een dierbare te verliezen, over afscheid zonder nabijheid, over liefde en hoop.
- Els Messelis - Aanraking in tijden van huidhonger - op VRT NU
Op huidhonger staat geen leeftijd of jaartal. Van de eerste zucht tot de laatste adem: iedereen heeft tot op zekere hoogte nood aan menselijk contact, verbondenheid en aanraking. Door COVID-19 beseffen en erkennen velen plots dat aanraking geen fijne surplus maar een essentieel verlangen was en is. Maar uiteraard was huidhonger ook eerder al een reëel gegeven. De auteur reikt in dit boek vele tips tot inspiratie aan om met huidhonger om te gaan. Vervolgens hoopt ze dat de lezer kracht en troost put uit de talloze beklijvende en veerkrachtige verhalen van jong én oud: van professionals en niet-professionals.