Léon Spilliaert, Mu.ZEE Oostende

Op zoek naar een portie verse poëzie? Deze dichtbundels kwamen aan bod in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Van 1 tot 7 november bracht Tom De Cock tonnen leesinspiratie in de Boekathon op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen en VRT NU. Naast schrijvers en illustratoren passeerden ook enkele dichters de revue. Tom De Cock vroeg hen de kleren van het lijf over hun nieuwe dichtbundel. Op zoek naar een portie verse poëzie? Hier vind je alvast een overzicht.

 • Michaël Vandebril - Op de weg van Appia - op VRT NU

  De Via Appia, de oudste en belangrijkste snelweg van het Romeinse Rijk, is na meer dan tweeduizend jaar nog steeds voelbaar in het Italiaanse schiereiland. Zij slingert langs ruïnes, groene heuvels, diepe kloven, rivieren en helderblauwe zeeën. Michaël schreef een episch reisgedicht dat herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap en Bart Pluym illustreerde het. De dichter geeft u als toegift wetenswaardigheden en tips mee om de Appiareis zelf te kunnen aanvatten. Want dat is zijn ultieme wens.
 • Charlotte van den Broeck - Aarduitwrijvingen - op VRT NU

  'Aarduitwrijvingen' is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen. De gedichten onderzoeken en bevragen de verhouding tussen het feminiene en de natuur aan de hand van oefeningen in waarneming. In de ruimte tussen aanblik en verschijning ontstaan indrukken en constructies, steeds onderhevig aan kleuren, texturen en zintuigen.
 • Julian De Backer - Novelle - op VRT NU

  Tijdens een melancholisch weekend mijmert een uitgebluste schrijver over een verspild leven vol pessimistische momenten, gefnuikte carrièrekansen en nefaste misantropie. Onverwachte ontmoetingen met figuren uit heden en verleden doen hem introspectief terugkijken op waar het fout liep. Maar sommige schimmen blijken harder te temmen dan aanvankelijk gedacht. Een zoektocht naar een glimmer hoop zwalpend tussen radeloos en vastberaden.
 • Barbara Wyckmans - Scheurkalender 2022 MoMeNT - op VRT NU

  In samenwerking met het Poëziecentrum en PXL-MAD School of Arts brengt het Tongerse cultuurfestival MoMeNT een originele scheurkalender voor 2022 uit. 365 gelegenheden tot het scheuren van evenveel blaadjes. Blaadje voor blaadje ontdek je een gedicht of citaat. Liesje Van Eyck, Liselot Smolders, Evelien Nagels en Lisa Schelkens, studenten Grafisch Ontwerp van PXL MAD, creëerden de 365 illustraties.
 • Mattijs Deraedt - De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan - op VRT NU

  Vandaag is de man niet meer wat hij geweest is. Zijn privileges worden terecht ter discussie gesteld, zijn machtsmisbruik aangekaart. Alles wijst erop dat hij zichzelf opnieuw moet uitvinden en toch blijft het verdacht stil in zijn bastion. Want wat kan je zeggen wanneer je geleerd hebt om te zwijgen over je zwaktes? Een opgemerkt poëziedebuut over de bijwijlen toxische rol van mannelijkheid in onze ziel en onze samenleving, over sterfelijkheid en vergankelijkheid. Over hoe we niet mogen opkroppen, niet mogen verengen.
 • Stijn Praet - Lieve Ganymedes - op VRT NU

  Werd in de middeleeuwen sodomie in het christendom niet officieel beschouwd als een zonde van het vlees? In het dagelijkse leven bestond echter wel wat speelruimte voor de herenliefde. Daarvan getuigen ook de gedichten in deze bundel geschreven door studenten, schoolmeesters, monniken en bisschoppen van de 9e tot en met de 13e eeuw. Zij creëren voor ons een wereld van vertwijfelde minnaars en bloedmooie maar hooghartige jongens, van geilheid, droefheid en jaloezie.
 • Esohe Weyden - Spoken word-dichteres (debuutbundel in het vooruitzicht) - op VRT NU

  Esohe Weyden studeert rechten in Antwerpen, waar ze ook Campusdichter is. Je zou haar de Vlaamse Amanda Gorman kunnen noemen, en dat heeft weinig met haar afkomst te maken, maar alles met haar stijl. Ze brengt beeldende, zinderende slam poetry die bol staat van filosofische beelden en epische observaties, en altijd vergezeld door haar dansende handen. Haar eerste dichtbundel verschijnt volgend jaar (2022).
 • Paul Demets - De landsheer van de Lethe - op VRT NU

  In 1990 fietste Paul Demets met zijn broer naar zee. In Diksmuide knepen ze de remmen dicht en bezochten ze een tentoonstelling van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert (1881–1946). Voor het eerst zag Demets andere facetten van Spilliaerts werk dan zijn marines en taferelen op de desolate zeedijk. Later werd hij vooral getroffen door de zelfportretten. Spilliaert probeerde er zijn angsten door te bezweren. Dat was wat Demets ook deed, maar dan in taal, toen de gezondheidssituatie van zijn oudste dochter bij haar geboorte in 1995 levensbedreigend bleek te zijn. Spilliaert bood Demets een spiegel.
 • David Troch - voor jou wou ik een huis zijn - op VRT NU

  Hoe voelt het om weg te gaan? Die vraag stelt een man zich in 'voor jou wou ik een huis zijn'. Meer, hij voegt de daad bij het woord. Zijn tocht streelt het zachtst van de dag, raakt het ruwst van de nacht. Zo neemt Troch ons mee op reis tot in het diepst van zijn ziel. Toch blijft de toon licht. Elk vers is fris, elk vers is scherp. Geen zin die niet zingt. Opvallend: de gedichten in de bundel bevatten enkel woorden van één lettergreep.
 • Alicja Gescinska - Trojaanse gedachten - op VRT NU

  L’enfer, c’est les autres (de hel zijn de anderen) zo luidt de indringende conclusie van het toneelstuk 'Huis clos' van Jean-Paul Sartre. Maar wat als niet de ander, maar de mens zichzelf tot hel is? Wat als de mens opgaat in de vlammen van zijn eigen gedachten? Alicja Gescinska dicht over de breekbaarheid van de menselijke persoon, de fragiliteit van het eigen ik, over de grensgebieden van de geest, waarin de mens op de dool is in zichzelf.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief