Zoek je een boek over een maatschappelijk relevant thema? Deze boeken zaten in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Van 1 tot 7 november bracht Tom De Cock tonnen leesinspiratie in de Boekathon op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen en VRT NU. In de Boekaton reflecteerden auteurs over migratie, Black Lives Matter, homoseksualiteit, tienerzwangerschappen, censuur en euthanasie. Zoek je een boek over een maatschappelijk relevant thema, dan vind je het vast in deze lijst.

 • Stephanie Planckaert - Tiener en moeder - op VRT NU

  Stephanie Planckaert was amper 16 toen ze in 2005 onverwacht zwanger werd. Als lid van een razend populaire familie werd ze de bekendste tienermoeder van Vlaanderen. Daarom schreef ze drie boeken met haar relaas. Zestien jaar later heeft haar dochter Iluna dezelfde leeftijd als Stephanie toen ze moeder werd. Voor de eerste keer leest Iluna de boeken van haar mama. Zo ontstaat een openhartige dialoog tussen een tiener en haar moeder over thema's als opvoeding, seksualiteit, volwassen worden en bovenal liefde.
 • Naima Cherkaoui - Opengrenzenmanifest - op VRT NU

  Er is iets vreemds aan de hand met het concept ‘grenzen’. Goederen, diensten en kapitaal vliegen de wereld rond. Alleen voor sommige mensen bestaan er nog grenzen. Vrijwel iedereen vindt dat normaal. In dit pamflet fileert Naima Charkaoui misschien wel een van de laatste taboes in onze westerse wereld. Een J’accuse over de vele slechte argumenten tegen open grenzen, over de 34.361 mensen die sinds 1995 hun poging om in Europa te geraken bekochten met hun leven, over hypocrisie en geprivilegieerde bubbels.
 • Dries Muus - De afwijking - op VRT NU

  Filosoof en socioloog Dries Muus deed meer dan een decennium over dit boek, dat een hervertelling is van zijn eigen jeugdtrauma. Het boek biedt een boeiende inkijk in de psychologie van een tiener die niet aan de verwachtingen voldoet – of is zelfs dat maar schijn? En uiteraard is er die eeuwige vraag: waar blijven die openlijke homoseksuele topvoetballers?
 • Jasper Van Loy - Onder de kerktoren - op VRT NU

  Wat moet er worden van het Vlaamse dorp als de bakker met pensioen is, het kerkplein een parkeerterrein is geworden en niemand nog weet waar de dichtstbijzijnde bankautomaat is? Waarom moeten we ons bezighouden met dorpen in een toekomst die volgens zoveel mensen toch vooral stedelijk zal zijn? Met die vragen worstelde Jasper Van Loy, journalist en Kempenzoon. Zijn antwoord is even eigenzinnig als hoopvol: het dorp kan een oplossing zijn en niet langer een probleem – maar enkel en alleen als de dorpelingen er zelf voor gaan.
 • Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo - Yaya na leki - op VRT NU

  Hoe voelt het om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno nu? Hoe voer je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid? Wat offer je daarvoor op? En welke oorlog woedt er ondertussen binnenin je? In 'Yaya na Leki' treden zachte activisten Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo met elkaar in gesprek. Via een oud genre, de briefwisseling, brengen ze nieuwe inzichten. Van panafrikanisme tot Black Lives Matter. Voor wie de huidige strijd voor dekolonisatie en tegen racisme beter wil begrijpen.
 • Harold Polis - Autonomie - op VRT NU

  Is het de wereld die plots sneller draait? Of zijn wij zo sloom geworden? De coronacrisis legt een vergrootglas op de kansen en bedreigingen waarmee we de afgelopen jaren hebben geworsteld. Voor de optimisten kan het alleen maar beter worden. De pessimisten hebben elke dag de ondergang van het Westen op het menu – koud geserveerd. Onze ongekende macht, welvaart en technologische vooruitgang worden uitgehold door een wrang gevoel van stagnatie, politieke patstellingen en culturele oorlogen. Hoe raken we uit die impasse?
 • Lale Gül - Ik ga leven - op VRT NU

  Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken, alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit.
 • Sachka Vincent - Zwarte bladzijden - op VRT NU

  De tijd is rijp. De stem van zwarte mensen is sinds de moord op George Floyd nog nooit zo helder te horen geweest. Maar om een beter heden mogelijk te maken, moeten we terug naar het verleden. Het koloniale verleden. In tien essays nemen Afro-Belgische auteurs de Vlaamse koloniale en postkoloniale literatuur onder de loep, van Hendrik Conscience tot Lieve Joris. De schrijvers werpen hun licht op de betekenis van ons cultureel erfgoed. Zwarte bladzijden gaat over onze geschiedenis. Congo blijkt immers niet zomaar een land duizenden kilometers hiervandaan. Nee, Congo is een essentieel onderdeel van het Belgische DNA.
 • Mark Coenen - Alle mannen zijn onnozelaars - op VRT NU

  Aan dit boek ging 62 jaar research vooraf. Research door een man. Die man is niemand minder (maar ook niet meer) dan Mark Coenen. Wie beter om dat te illustreren dan Mark Coenen zelf, die heel zijn leven al probeert een echte man te zijn, een met vele eigenschappen, waarvan er een paar aimabel, sommige discutabel en de meeste ronduit lachwekkend zijn. In een boek vol betoverende anekdotiek, wereldse weetjes en wijsheden (soms van het zevende knoopsgat), harde analyses en melige moppen wordt de genese van de gemiddelde man verklaard.
 • Lectrr - We mogen iets meer zeggen - op VRT NU

  Tien jaar lang al staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fanbrieven, maar ook dreigbrieven, kreeg een tijdlang politiebescherming en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af. Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld om zich heen veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom? In 'We mogen niks meer zeggen' brengt hij verslag uit vanuit de loopgraven. Te vuur en te zwaard verdedigt hij de vrije meningsuiting, maar hij stelt zich ook de vraag: is die absoluut? Mogen we inderdaad niks meer zeggen? Of juist wel?
 • Neske Beks - Echo - op VRT NU

  Genadeloos legt Neske Beks de vinger op de zere plek. Waarom komt er een massale witte reactie op de politiemoord op George Floyd, maar zien we die nooit bij politiemoorden op zwarte vrouwen? De witte, suprematieve blik in onze samenleving is nog steeds dominant, zwarte vrouwen delven nog altijd het onderspit. Overtuigend laat Beks zien hoe systemisch en stelselmatig de ontkenning en het niet gezien en gehoord worden zijn. Bevlogen vertelt ze over het belang van het werk van Toni Morrison, vernoemt ze haar boek naar 'Echoes' van Audre Lorde, en schrijft ze een brief aan Amanda Gorman – steeds met het doel een brug te slaan tussen zwart en wit.
 • Patrick Herbots - Een pleidooi voor euthanasie zonder grenzen - op VRT NU

  Mensen die waardig willen sterven hebben lak aan pompeuze zinnen, zoals 'Het leven van ieder mens, ongeacht zijn gezondheidstoestand, handicap of lijden, behoudt zijn volledige waardigheid en moet worden gerespecteerd.' Zulk standpunt getuigt van een volledig disrespect voor de vrije keuze van ieder individu en het recht op een waardig afscheid.
 • Roger en Leentje Lybaert - Roger - op VRT NU

  Roger Lybaert schreef zich het voorbije coronajaar de eeuwigheid in. In een open brief in het weekblad Knack vroeg hij om aandacht voor de rusthuisbewoners en hun beperkte vrijheid. Zijn noodkreet bleef niet onopgemerkt. Hij vertelde zijn verhaal in tv-programm's en in kranten. Zijn dochter Leentje maakte voor Canvas een documentaire over haar vader en nu is er een boek waarin de ex-militair vertelt over zijn leven, met talloze gedichten, jeugdherinneringen, dagboekfragmenten, brieven en foto's.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief