Tips nodig in verband met opvoeding of welzijn bij kinderen en jongeren? Deze boeken uit de Boekathon weten raad

VRT Boekenmaand Boekathon

Van 1 tot 7 november bracht Tom De Cock tonnen leesinspiratie in de Boekathon op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen en VRT NU. Ben je op zoek naar tips in verband met opvoeding, onderwijs of welzijn bij kinderen en jongeren? Grasduin even in deze lijst en misschien vind je het boek dat je zoekt.

  • Shamisha Debroey: De allerbeste uitvinding van de hele wereld - op VRT NU

   Lola is een pienter meisje met een wilde bos krullen. Ze is leergierig en vindt zichzelf een uitzonderlijk geweldige uitvinder. Maar voor het probleem van haar kleine broer vindt ze geen oplossing. Lander is immers verdrietig en wat Lola ook probeert, ze kan hem niet opvrolijken. Zou een oeroude T. rex hem kunnen opbeuren? Of een robot die gekke gedichten schrijft? Of een ster uit de verste uithoek van het universum of een sprekende walvis? Niets van dit alles helpt.En dan beseft grote zus Lola dat ook kleine dingen een verschil kunnen maken.
   • Amber ten Brink - Kom, we gaan een haai melken - op VRT NU

    Oma woont in een schemerige wereld. Het wordt steeds moeilijker om met haar te praten. Toch is haar kleinzoon Ward graag bij haar en proberen ze dingen te doen waar ze allebei van houden. Op een dag heeft Ward een heel moeilijke opdracht voor school en niemand kan hem helpen. Of toch wel? Samen gaan ze op pad in Oma’s wereld en ontdekken ze dat Oma nog veel meer weet dan Ward had kunnen denken.
   • Anneleen Bru - I love happy cats for kids - op VRT NU

    Anneleen haar missie is om katten gelukkiger te maken. Dit doet ze door wetenschappelijk onderbouwde maar tegelijkertijd eenvoudige en gemakkelijke tips en adviezen te delen over wat katten nu écht nodig hebben om gelukkig te zijn. Haar bestseller is er nu in een versie op kindermaat!
   • Kelly Theunis - Mijn zus is mijn schat - op VRT NU

    Vandaag ging Mira dood om 13.04 uur. Ik heb de hele tijd op de klok gekeken. Ik was niet aan het aftellen. Ik probeerde gewoon de minuten wat langer te maken. Als je op de klok kijkt, lukt dat een beetje. 13.04 uur was niet laat genoeg, vond ik. Marcel is tien wanneer zijn zusje Mira sterft. Mira had leukemie. Leukemira, zo noemde hij haar. Daar moest zij altijd erg om lachen. Wanneer Marcel per toeval Mira’s dagboek vindt, besluit hij hierin verder te schrijven.
   • Uschi Lichter - Ik zie je! Verbindend opvoeden in 10 stappen - op VRT NU

    Opvoeden. Wat een beladen term! Al doende ontdek je de valkuilen. Daar navigeer je in het beste geval handig rond. Maar af en toe tuimel je er ook in. Is dat erg? Wat kindercoach Uschi Lichter betreft niet. In 'Ik zie je!' geeft ze een pleidooi voor verbindend opvoeden. Met oog voor de signalen die een kind je geeft én met een mildheid voor jezelf. Het is een boek voor elke opvoeder die verder wil kijken dan het gedrag van een kind. Die elk kind het gevoel wil geven dat het gezien wordt.
   • André Baars - Leren, een betekenisvol bouwproces - op VRT NU

    Leren staat tegenwoordig in het teken van een leven lang leren. Wat betekent een leven lang leren voor de eindtermen van het middelbaar en hoger onderwijs? Welke competenties heeft een leerling nodig om ook na zijn schoolloopbaan te blijven leren? Wat is de bijdrage die onderwijsprofessionals kunnen leveren aan de ontwikkeling van dit vermogen? Leren wordt in dit boek beschouwd als een betekenisvol bouwproces waar de leerling de eigenaar van is en de eindverantwoordelijkheid voor draagt. En het onderwijs heeft de taak leerlingen en studenten hierin te begeleiden.
    • Stephanie Planckaert - Tiener en moeder - op VRT NU

     Stephanie Planckaert was amper 16 toen ze in 2005 onverwacht zwanger werd. Als lid van een razend populaire familie werd ze de bekendste tienermoeder van Vlaanderen. Daarom schreef ze drie boeken met haar relaas. Zestien jaar later heeft haar dochter Iluna dezelfde leeftijd als Stephanie toen ze moeder werd. Voor de eerste keer leest Iluna de boeken van haar mama. Zo ontstaat een openhartige dialoog tussen een tiener en haar moeder over thema's als opvoeding, seksualiteit, volwassen worden en bovenal liefde.
    • Leen Dendievel - Brief aan mijn kind - op VRT NU

     In 'Brief aan mijn kind' geeft een vader onmisbare levenslessen door aan zijn kinderen, lessen die tot de kern gaan. Het is een boek voor je kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen, leerlingen, of misschien wel voor jou. Misschien heb jij nog iets te leren, want leren doen we tot het einde van onze dagen. Het zijn de dingen waarvan je wou dat je ze al lang wist.
    • Nouchka Veyt - Bloeiend Jong - op VRT NU

     Mentale gezondheid blijft een taboe. Het publiek stigma op de psychische problemen van jongeren kent geen rust. In 'Bloeiend Jong' laat Nouchka Veyt acht jongeren aan het woord die te maken kregen met situaties of aandoeningen die hun mentale gezondheid sterk beïnvloedden. Verschillende onderwerpen als depressie, eetstoornissen, misbruik en gender komen aan bod. Daarnaast licht ze enkele maatschappelijke pijnpunten toe en geeft ze tips over zelfzorg. Het is een boek voor iedereen die een blik achter de schermen van de leefwereld van onze jeugd wil werpen.
    • Chris Sterkens - Nik-nak meertalige kinderboeken - op VRT NU

     Sinds 2011 geeft vzw Herkes vrolijke bChris Sterkens: Nik-nak meertalige kinderboeken - op VRT NUoekjes uit voor anders- en meertalige kinderen. In die boekjes vind je heel veel andere talen naast het Nederlands, zoals het Frans, Arabisch, Turks, Pools, Engels, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Spaans, Swahili, Tigrinya en noem maar op. Er zijn al honderden boekjes verschenen.

     Ook in het Radio 1 Boekenfeest ging het over opvoedboeken. Lees hier het artikel: Opvoedboeken staan vol goede raad- maar volg je buikgevoel

     Deel dit artikel

     Nog meer boekennieuws op

     Kom erbij en lees mee.

     Begint het te kriebelen?

     Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
     Laat het leesplezier beginnen!

     Log in met je VRT profiel

     Meer leesplezier?

     Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
     We sturen je elke week een verse update!

     Schrijf je in op de nieuwsbrief